Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina positiiviset uutiset taloudesta sekä osallistumistulo

Arvoisa lukija,

 

Tällä viikolla on eduskunnassa keskusteltu Suomen taloudesta. Monia positiivisia seikkoja on nähtävissä. Talous on kääntynyt kasvuun, uusia työpaikkoja syntyy ja kotimarkkinat vetää hyvin. Positiivisia uutisia on kuulunut isoilta työmailta, kuten Turun telakoilta, Uudenkaupungin autotehtaalta ja Äänekosken biotuotetehtaalta. Tänään kuultiin myös, että Terrafame saa kansainvälisen vähemmistö-omistajan, joka vahvistaa kaivostuotannon tulevaisuutta.

 

Positiivisista signaaleista huolimatta julkinen talous kyntää kuitenkin edelleen syvällä. Velkaantumisen tahti on toki pienentynyt, mutta uutta velkaa tullaan ottamaan koko vaalikauden ajan. Työllisyys on vahvistunut kymmenillä tuhansilla uusilla työpaikoilla, mutta tätä vauhtia työllisyysaste noussee 70 prosenttiin, mikä jää kuitenkin kaksi prosenttiyksikköä tavoitteesta.

 

Uusia toimia siis edelleen tarvitaan. Tärkeintä juuri nyt on lisätä työn kysyntää ja tarjontaa, sekä torjua syrjäytymistä ja sitä kautta vaikuttaa myös sosiaalimenojen kasvuun. Näistä asioista on saatu uusia ehdotuksia tällä viikolla.

 

Professori Heikki Hiilamon tutkijatyöryhmä esittää osallistumistuloa, joka tarkoittaa työmarkkinatuen muuttamista vastikkeelliseksi. Tavoitteena on kolmannen sektorin avulla kuntouttaa pitkä-aikaistyöttömiä takaisin työmarkkinoille. Jos uusia työpaikkoja syntyy, niin niihin tarvitaan myös tekijöitä.

 

Hiilamon toimet on kohdistettu niille henkilöille, joilla tällä hetkellä ei ole mahdollisuuksia päästä suoraan avoimille työmarkkinoille. Vapaaehtoisjärjestöille, kuten urheiluseuroille, osallistumistulo toisi lisää talkooväkeä, mikä koituisi ennen kaikkea lasten ja nuorten hyödyksi. Myös vanhusten ja vammaisten hoidossa, erityisesti virikkeiden antamisessa, on sellaisia tehtäviä, joissa vapaaehtoistyöntekijöistä olisi apua. Tärkeintä kuitenkin on se, että ihmiset pidetään yhteiskunnassa kiinni, eikä hyljätä syrjäyttämään.

 

Hiilamon raportti löytyy täältä: http://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=17301

Olin myös tänään keskustelemassa Lauri Ihalaisen ja Kaj Turusen kanssa ykkösaamussa tästä aiheesta, linkki siihen löytyy täältä: http://areena.yle.fi/1-3881116

 

Avoimiin työpaikkoihin on tärkeää löytää tekijät kotimaasta. Käyttämätöntä työllistämispotentiaalia on esimerkiksi ylivelkaantuneissa, joita laskentatavasta riippuen on jo 250000-300000. Jos ylivelkaantunut työtön saa työpaikan, niin hänen perintänsä kiristyy ja samalla menettää myös asumistuen. Käteen jäävä tulo ei siis juurikaan nouse, joten kannustin ottaa työ vastaan on heikko. Tällöin helposti jäädään kokonaan työelämän ulkopuolelle tai harmaan talouden piiriin. Jos perintä olisi hieman lievempää, niin se kannustaisi ottamaan työtä vastaan ja viime kädessä saattaisi koitua myös velkojan eduksi.

 

Verokeskustelu nousi myös tällä viikolla pöytään, kun valtionvarainministeriön virkamiestyöryhmä esitti listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen kiristämistä. Ehdotus ei ole uusi. Sitä ovat jo aiemminkin moneen kertaan esittäneet verojuristit, jotka haluavat yksinkertaistaa verotusjärjestelmää. Se ei ole kuitenkaan ainoa näkökulma tähän asiaan. Nykyinen järjestelmä on tärkeä juuri keskisuurille  perheyrityksille, jotka monilla paikkakunnilla ovat merkittäviä työnantajia. Esimerkiksi Sastamalassa juuri tällaiset yritykset muodostavat koko elinkeinorakenteen pohjan. En siis lämpene tälle ajatukselle.

 

Hyvää viikonloppua!

 

Terveisin Arto

 

Comments are closed.