Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina sote, kasvuohjelma ja kuntavaalit

Arvoisa lukija, 

 

Tämä viikkoviesti keskittyy sote- ja maakuntauudistukseen, jonka käsittely eduskunnassa alkoi tiistaina. Lisäksi viestin lopussa hieman asiaa kuntavaaleista, kokoomusministerien kasvuohjelmasta ja ensi maanantain kahvituksesta Tampereen kauppahallissa. 

 

SOTE TULI EDUSKUNTAAN – Ensimmäinen annos 1100 sivua

 

Sote- ja maakuntauudistus on tämän vaalikauden suurin lakipaketti ja sen käsittely kestää koko kevään. Tarvittaessa käsittelyä jatketaan juhannuksen jälkeen. Huhtikuun lopulla saadaan vielä valinnanvapauslainsäädäntö käsittelyyn ja nämä viedään yhdessä maaliin. Valinnanvapaus on nyt lausunnoilla ja lausuntokierroksen jälkeen asia palautuu ministeriryhmän käsiteltäväksi ja esitykseen tehtäneen muutoksia. 

 

Sote – ja maakuntauudistus on suurin Suomessa tehty hallinnollisen uudistus sitten 1860-luvun, jolloin suomalainen kuntalainsäädäntö otti merkittäviä askelia kohti nykymuotoaan. Maakunnalle siirtyy merkittäviä tehtäviä useiden eri ministeriöiden alalta ( esim. TEM, YM, MMM ) . Silti maakunnalle siirtyvistä henkilöstöstä ja rahoituksesta  90 prosenttia on sosiaali- ja terveyspuolta, minkä vuoksi se on uudistuksen keskiössä. Yhteiskunnallisesti on hyvin merkittävää se, että jatkossa maakuntien päättäjät valitaan suorilla vaaleilla, joista ensimmäiset pidetään tammikuussa 2018. 

 

Tämän viestin liitteenä on 18 kalvopohjan esitys SOTE:sta, jonka pidin viime maanantaina Rotariyhdistysten yhteisessä tilaisuudessa Huittisten Risto Ryti-salissa. Tämä esitys on toki vain pintaraapaisu koko valtavasta lakipaketista, mutta se kertoo soteuudistuksen taustan, keskeiset tavoitteet ja uuden järjestelmän toimintaperiaatteet. Uskon, että tästä kalvosarjasta on hyötyä erityisesti niille, jotka ovat kuntavaaleissa ehdolla. SOTE ei enää vuodesta 2019 lähtien ole kuntien asiaa, mutta kuntavaaleissa nämä asiat puhuttavat varmasti. 

 

Kalvosarjan alussa kerrataan se miksi soteuudistusta tarvitaan:

– On turvattava kaikille saatavilla olevat laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut järkevillä kustannuksilla

– ihminen on saatava palveluiden keskiöön: valinnanvapaus, joka lyhentää jonoja, lisää tasa-arvoa ja parantaa laatua

– sote-palveluiden integraatio 

– julkisen talouden kestävyys: sote-menojen nousupaineet hillitseminen

 

Kalvosarjassa on myös useita graafisia esityksiä siitä mitkä taloudelliset reunaehdot uudistuksella ovat. Sotemenot ovat nousseet vuodesta 1985 tähän päivään lähes kolminkertaistuneet. Kasvu on ollut tasaisen nousevaa läpi lamakausien ja korkeasuhdanteen. Taustalla on tietenkin suurimpana selittäjänä väestön ikärakenne. Lisäksi merkittäviä ovat sosiaalietuuksien tason nousu ja sosiaalietuuksien saajien määrän kasvu. Esimerkiksi työttömyyden kustannukset ovat nousseet vuoden 2008 3,5 miljardin tasolta lähelle 6 miljardia. Lisäksi syrjäytyneiden määrä on ollut jo pitkään tasaisessa kasvussa. 

 

Sotemenojen kasvu on johtanut siihen, että muista valtion ja kuntien menoista on viime vuosina jouduttu leikkaamaan, verotusta on jouduttu kiristymään ja lisäksi on otettu velkaa seuraavien sukupolvien piikkiin. Yhteiskunnan perustehtävä on tietenkin huolehtia heistä, jotka eivät voi itseään auttaa. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion keskeinen periaate on se, että huolehdimme yhteisesti lapsista, nuorista, ikääntyneistä, vammaisista, työttömistä ja köyhistä. Jotta voimme tässä tehtävässä onnistua, palvelut on järjestettävä mahdollisimman laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Siihen ajatukseen perustuu se, että soteuudistuksella tavoitellaan 3 miljardin säästöä suhteessa ennakoituun sotemenojen kasvuun. 

 

Kokoomusministerit julkaisivat kasvuohjelman

 

Uunituore kokoomusministerien kasvuohjelma on luettavissa: https://issuu.com/kokoomus/docs/kok_kasvuohjelma_issuu

 

Kuntavaaleissa jälleen numerolla 105

 

Kun vaalinumerot eilen tulivat, niin tuli nostalgiset ajatukset mieleen. Minut on valittu ensimmäisen kerran Vammalan kaupunginvaltuustoon vuoden 1996 vaaleissa ja silloin vaalinumeroni oli 105. Tuo numero on jäänyt mieleen laulun sanoista huone 105, saavu sinne siis! Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin sain Sastamalan vaaleissa saman numeron. Mies on ainakin tällä välin vanhentunut, toivottavasti myös viisastunut! 

 

Satosen Sumpit kahvila Aniittassa maanantaina klo 10

 

Perinteiset Satosen sumpit on ensi maanantaina klo 10 Tampereen kauppahallissa, tervetuloa kahville ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Tervetulleita ovat myös Kokoomuksen Tampereen kaupunginvaltuustoehdokkaat. 

 

Hyvää viikonloppua! Arto

 

POWERPOINT-ESITYKSENI SOTESTA:

2017-03-06 Satonen sotesta 

 

Comments are closed.