Satonen ja Jaskari: Tehdään Pirkanmaasta pilottimaakunta valinnanvapauden toimeenpanossa

Tiedote 5.4.2017

Julkaisuvapaa heti

 

Satonen ja Jaskari: Tehdään Pirkanmaasta pilottimaakunta valinnanvapauden toimeenpanossa

 

Hallitus on avaamassa kunnille mahdollisuuden yhdessä maakunnan kanssa lähteä pilotoimaan sote-palveluiden valinnanvapautta jo vuonna 2018. Maakunnat voivat aloittaa pilotoinnin niin, että sote-keskukset aloittavat jo 1.1.2018 tai viimeistään 1.7.2018.

 

Kokoomuslaiset eduskunnan varapuhemies Arto Satonen ja talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari ovat tyytyväisiä siitä, että pilottimaakunnille on luvassa myös taloudellisia kannusteita ja joustavuutta aikatauluissa. Satosen ja Jaskarin mielestä tämä tarjoaa oivallisen mahdollisuuden rakentaa valinnanvapaudesta sopiva malli jo etukenossa. Tähän tilaisuuteen kannattaakin tarttua.

 

– Pirkanmaalla sote-uudistuksen täytäntöönpano on maakuntatasolla edennyt hyvin, joten maakunnassa on edellytyksiä edetä muuta maata nopeammin. Rakennetaan siis maakunnassa yhdessä ripeällä otteella malli, joka turvaa pirkanmaalaisille kunnolliset valinnanmahdollisuudet ja hyvät palvelut eri kuntien alueella, sanoo Satonen.

 

– Eri puolilla Pirkanmaata on jo hyviä kokemuksia siitä, miten julkisen rinnalla yksityiset tuottavat terveydenhuollon palveluita. Käytetään pirkanmaalaisen valinnanvapauden mallin rakentamisessa hyödyksi näitä hyviä kokemuksia. Etunoja valinnanvapaudessa hyödyttää paitsi pirkanmaalaisia ihmisiä myös alan toimijoita, kun ne pääsevät mukaan nopeammin kuin kilpailijansa hitaammin valinnanvapauden piiriin tulevissa maakunnissa, Jaskari painottaa.

 

Valinnanvapaus tulee voimaan 1.1.2019 kaikissa maakunnissa. Asiakasseteli, suun terveydenhuolto ja henkilökohtainen budjetti tulevat käyttöön vuoden alusta.

 

Hallitus aikaistaa toimeenpanoa ja antaa maakunnille ja kunnille mahdollisuuden pilotteina kokeilla valinnanvapautta jo vuonna 2018. Toisaalta niille maakunnille, joilla esimerkiksi tietojärjestelmät tuottava haasteita, annetaan mahdollisuus, että yksi valinnanvapauden työkalu eli sote-keskus tulee voimaan viimeistään 1.7.2019.

 

Lisätiedot:

Arto Satonen

p. 050 511 3110

 

Harri Jaskari

p. 050 512 2874

 

 

Comments are closed.