Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina soteuudistus ja kielteisen päätöksen saaneiden palautukset

Arvoisa lukija,

Edessä ovat poikkeuksellisen tiukat kunnallisvaalit. Viimeisten gallupien mukaan kolme suurinta puoluetta ovat lähes tasoissa. Ennakkoon on äänestänyt reilu neljännes äänestäjistä, mutta vaalipäivänä äänestäjiä on  selvästi enemmän. Vaalit siis ratkaistaan vasta sunnuntaina ja sen vuoksi aktiivinen kampanjointi loppuun asti on hyvin tärkeää.

Näissä vaaleissa ei ole noussut yhtä yksittäistä teemaa hallitsevaksi, vaan valtakunnan tason kysymykset ovat keskittyneet kuntien tehtäviin, kuten varhaiskasvatukseen, koulutukseen, asumiseen, kaavoitukseen, elinkeinopolitiikkaan ja yrittäjyyteen. Toki myös sote on puhuttanut. Useimmilla paikkakunnilla on kuitenkin hallitsevana ollut jokin paikallinen teema, kuten kuntavaaleissa pitääkin. Sastamalassa se on ollut uimahalli.

Huomenna on tärkeä kampanjapäivä läpi Suomen. Kun olen kiertänyt kampanjan aikana ympäri Suomea ja Pirkanmaata, niin Kokoomuksen ehdokkaat ovat olleet kiitettävän aktiivisia. Sastamalassa erityisen aktiivisia ovat olleet meidän uudet ehdokkaat, mistä iso kiitos. Huomenna jatkamme kampanjointia Vammalan torilla makkaratarjoilun merkeissä ja iltapäivällä Keikyän kyläpäivillä, jossa on Kokoomuksen osasto. Näissä tapaa ehdokkaan numero 105 ja muita Kokoomuksen ehdokkaita. Tervetuloa mukaan!

SOTEA VAALIVIIKOLLA EDUSKUNNASSA

Eduskunnassa käytiin tiistaina välikysymyskeskustelu soteuudistuksesta. Keskustelusta muodostui hallitus vastaan oppositio-asetelma. Olennaista oli se, että hallitus esitti selkeät aikataulut ja linjaukset uudistuksen etenemiselle. Valinnanvapaus astuu voimaan 1.1.2019, mutta osa maakunnista voi aloittaa ja aiemmin ja osa puoli vuotta myöhemmin. Aikataulu siis riippuu maakuntien valmiudesta, johon vaikuttaa erityisesti tietojärjestelmien yhteensovittaminen.

Pirkanmaalla maakunnallinen valmistelu on edennyt hyvin, joten Pirkanmaan tuleekin pyrkiä ensimmäisenä aloittavien pilottien joukkoon. Aikaisin aloittaville on tulossa myös porkkanaa. Pirkanmaalla on jo pitkään toiminut monissa kunnissa yksityisiä palveluntuottajia joko julkisen tuottajan rinnalla tai kokonaisulkoistusten kautta. Meillä on siis hyviä kokemuksia uusista toimintamalleista ja valmius siten edetä muuta maata nopeammin. Aikainen aloitus voi antaa myös etulyöntiaseman pirkanmaalaisille julkisille yhtiöille , että yksityisille yrityksille valtakunnallisessa työnjaossa.

Tässä alla linkki hallituksen viralliseen välikysymysvastaukseen, josta löytyy yksityiskohdat tärkeimpiin ja vaalikentillä puhuttavimpiin kysymyksiin: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/vastaus-valikysymykseen-koskien-hallituksen-sosiaali-ja-terveydenhuoltouudistusta


PALAUTUKSET AFGHANISTANIIN NORMAALIA VIRANOMAISTYÖTÄ

Tällä viikolla nousi esille myös kysymys palautuksia Afganistaniin. Kyse on täysin normaaleista palautuslennoista, joita vuonna 2016 tehtiin kaikkiaan 30 ja tänä vuonna on tehty jo kuusi. Tällä kertaa asia nousi laajaan some-keskusteluun mielenosoitusten vuoksi. Valitettavasti some-keskustelun yhteydessä myös levisi palautuksista vääriä väitteitä. Esimerkiksi Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö joutui pyytämään anteeksi virheellisiä kommenttejaan.

Palautettavat henkilöt ovat saaneet turvapaikkakäsittelyssään kielteisen päätöksen sekä Maahanmuuttovirastosta, että  hallinto-oikeudesta eli heillä ei siis ole todettu olevan perusteita turvapaikkaan. Vapaaehtoinen paluu on aina ensisijainen vaihtoehto, mutta tästä henkilön kieltäytyessä palauttaminen on poliisin lakisääteinen tehtävä. Suomi on eurooppalainen oikeusvaltio ja palauttaa henkilöitä Afganistaniin vain niille alueille, jonne palaamisen arvioidaan olevan turvallista.

Tästä linkistä löydät Sisäministeriön virallisen faktapaperin asiasta: http://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kysymyksia-ja-vastauksia-kielteisen-paatoksen-saaneiden-ihmisten-palautuksistaHyvää vaaliviikonloppua toivottaen!

Arto

 

Comments are closed.