Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina poliittinen lakko Tampereella sekä tiedustelulainsäädäntö

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viestissä käsittelen lyhyesti kuntavaalien tulosta, Tampereella pidettyä poliittista lakkoa ja uutta tiedustelulainsäädäntöä.

 

Kuntavaalit takana, Kokoomus ykkönen kolmannen kerran peräkkäin

 

Kolmas perättäinen ykkössija on hieno saavutus valtionvarainministeripuolueelta, jota haastettiin sekä vasemmiston että Vihreiden taholta. Ykkössija on hieno saavutus uudelle puheenjohtajalle Petteri Orpolle ja puoluesihteeri Janne Pesoselle. Jan Vapaavuoren äänimäärä Helsingissä oli aivan valtaisa ja sinetöi siten koko puolueen menestyksen. Vaalivoiton tekivät kuitenkin Kokoomuksen ehdokkaat ja heidän tukijoukkonsa ympäri Suomen. Kiitos kaikille panoksensa antaneille! Ahkera kampanjointi ja kunnissa harjoitettu vastuullinen kokoomuslainen politiikka kantoi vaaleissa hedelmää.

Onnittelut kaikilla vaaleissa valituille valtuutetuille ja varavaltuutetuille!

 

Hyvän kokonaistuloksen rinnallakin on aina silti petrattavaa. Pirkanmaalaisittain harmittaa erityisesti äärimmäisen niukka tappio demareille Tampereella ja Vihreille Nokialla. Sastamalassa suurimmaksi puolueeksi nousi Keskusta ja SDP kakkoseksi. Kokoomuksen ja kristillisten vaaliliitto sai kuitenkin eniten valtuustopaikkoja. Keskusta ja SDP tukipuolueineen päättivät kuitenkin jakaa tärkeimmät luottamusmiespaikat keskenään, joten Kokoomus menetti Sastamalassa molemmat ykköspuheenjohtajuudet.

 

Omaan tulokseeni 411 ääntä olen erittäin tyytyväinen. On erittäin positiivista, että 20 vuotta Vammalan/Sastamalan kunnallispolitiikassa vaikuttaneena äänimääräni nousi  selvästi edellisistä kunnallisvaaleista. Kiitos kaikille äänestäjille ja kaikille Sastamalan Kokoomuksen vaalityöhön osallistuneille ehdokkaille ja tukiryhmäläisille.

 

Poliittinen lakko heikentää oman yrityksen kilpailukykyä

 

Tampereen seudulla Metalliliiton ja TEAMin 1500 työntekijää järjesti  vuorokauden kestäneen poliittisen lakon, joka ei ollut suunnattu työnantajaa vaan Sipilän hallitusta vastaan. Lakkoa voi pitää todella erikoisena, koska voimassa on hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteinen kilpailukykysopimus, johon yhtenä osana kuuluu työrauhan takaaminen työpaikoilla.

 

Demokratiassa jokainen voi kertoa mielipiteensä äänestyskopissa. Siellä voi antaa protestin hallitusta vastaan, jos niin haluaa. Jos sen sijaan lakkoilulla yrittää vaikuttaa poliittisiin päätöksiin, niin siinä syö vain omaa leipäänsä. Lakon kustannukset ja lakosta aiheutuneet toimitusten viivästykset jäävät oman työnantajan vahingoksi.

 

Erikoiset olivat myös perustelut. Sipilän hallituksen politiikka on kuulemma koetellut kaltoin Pirkanmaata. Tosiasiassa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen linja on edistänyt työllisyyttä merkittävästi. Työttömien työnhakijoiden määrä oli Pirkanmaalla helmikuussa 2017 4300 pienempi kuin edellisvuonna. Tällaista parannusta ei ole nähty vuosiin. Uudet työpaikat ovat syntyneet kasvaviin yrityksiin, jotka uskovat Suomen talouden kasvuun ja viennin parantuneeseen kilpailukykyyn. Lakkolaisilta voikin kysyä Urho Kekkosen sanoin: ” Onko maallemme malttia vaurastua? ”

 

Pirkanmaa on myös saanut moniin maakunnalle tärkeisiin hankkeisiin valtion rahaa, joilla edesautetaan työllisyyttä Pirkanmaalla. Näistä merkittävimmät ovat Tampereen pikaraitiotie, kansi-areena, kehittämisrahaa saava Tampereen uusi yliopisto ja Hämeenkyrön tierahoitus.

 

Tiedustelulaki uuteen turvallisuusympäristöön

 

Tämän viikon suuri uutinen oli uusi tiedustelulaki, jolla vastataan muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen. Suomi on nyt vihdoinkin saamassa lainsäädännön, joka vastaa uusiin turvallisuusuhkiin. Monissa läntisen-Euroopan maissa samantyylistä lainsäädäntöä on tehty jo aiemmin.

 

Tiedustelulain tehtävänä on kansallisen turvallisuuden edistäminen. Terroritekoja, kouluampumisia ja joukkotuhon suunnittelua pyritään ennaltaehkäisemään. Tavoitteena on myös torjua suomalaiseen kriisinhallintaoperaatioon liittyviä uhkia.

 

Keskeiset välineet ovat tietoliikennetiedustelu ja tarkkailu. Esimerkiksi suojelupoliisi saattaisi tarkkailla ja seuloa Isiksen hallussa olevan syyrialaisen nettikahvilan tietoliikennettä Suomeen.

 

Luvan tiedusteluun suojelupoliisille tai puolustusvoimille myöntää tuomioistuin. Tiedustelutoimintaa valvoo tiedusteluvaltuutettu, jonka toimintaa puolestaan valvoo eduskuntaan perustettava uusi valiokunta.

 

Lakiehdotus on nyt lausuntokierroksella, jonka jälkeen se tulee eduskuntaan. Tiedustelulaki edellyttää perustuslain muutosta, joka normaalisti tapahtuu kahden eri eduskunnan päätöksellä. Kyse on kuitenkin kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävästä laista, joka on mahdollista säätää kiireellisenä eli vielä tällä vaalikaudella 5/6 enemmistöllä. Toivon ja luotan siihen, että eduskunnasta tarvittava määräenemmistö tiedustelulain Nooralle säästämisellä löytyy. Enää ei ole aikaa odottaa.

 

Viikonlopputerveisin Arto

 

Ps. Sunnuntaina VaLePalla on ensimmäinen mahdollisuus ratkaista Suomen mestaruus ja huomenna Tapparalla mahdollisuus aloittaa mestaruuteen tarvittava voittoputki!

 

Comments are closed.