Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Eurooppa-politiikka

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viesti keskittyy Eurooppa-politiikkaan. Euroopan komissio on tehnyt valkoisen paperin, jossa on hahmoteltu todennäköisiä skenaarioita Euroopan unionin tulevaisuudesta. Näistä olin keskustelemassa Bratislavassa puhemiesten EU-kokouksessa. Nyt keväällä ja alkusyksystä kansalliset parlamentit käyvät omia keskustelujaan, komissio tuottaa lisää taustapapereita ja vähitellen pitää löytää linja mihin suuntaan edetään. Brexitin osalta Euroopan unionilla  on jo selkeä yhteinen pohjapaperi neuvotteluille.

 

Euroopan unionin tulevaisuuteen vaikuttaa jokainen kansallinen vaali ja erityisen tärkeitä ovat isojen maiden vaalit. Nyt näyttää siltä, että Ranska valitsee sunnuntaina presidentiksi Emmanuel Macronin, joka on Eurooppa-myönteinen vapaakaupan kannattaja. Hän ajaa aktiivisesti myös ympäristöasioita ja suhtautuu maltillisesti maahanmuuttoon. Macron tarvitsee kuitenkin tuekseen parlamenttiin hänen tavoitteisiinsa sitoutuvan enemmistön ja se voi olla vaikea saavuttaa. Marie Le Penin voitto todennäköisesti käynnistäisi heti spekulaatiot Ranskan lähdöstä Euroopan Unionista, mikä muuttaisi asetelmat koko Euroopassa täysin.

 

Viisi skenaariota  ja mitä ne merkitsevät?

 

Viisi skenaarioita ovat :

 

 1. Carrying on ( Vapaa suomennos: Roikutaan mukana, eletään niin kuin Brexit, populismin nousu ja turvapaikanhakijoiden tulva ei olisi muuttanut mitään…)

 

 2. Nothing but the Single Market ( Vapaa suomennos: Pidetään kiinni vapaakauppa-alueesta eli siis tavaroiden, palveluiden, pääomien ja ihmisten vapaasta liikkumisesta EUn sisällä, mutta EU ei tee yhteisiä linjauksia turvallisuudesta, puolustuksesta ja maahanmuutosta )

 

 3. Those Who Want More Do More ( Vapaa suomennos: Ne valtiot, jotka haluavat jollakin politiikan lohkolla syventää yhteistyötään voivat tehdä niin, vaikka muut jäisivätkin ulkopuolelle. Tällaisia politiikan aloja voisivat olla esimerkiksi puolustus, sisäinen turvallisuus, verotus ja sosiaalipolitiikka )

 

 4. Doing Less More Efficiently ( Vapaa suomennos: Tehdään selvä jako niiden asioiden kesken, jotka kuuluvat kansalliseen päätöksentekoon ja niihin, joissa lisätään EU 27 – maiden yhteistä valtaa ja tehostetaan päätösten toteutumista jäsenvaltioissa. EU siis tekee jatkossa vähemmän asioita , mutta on omalla vastuualueellaan nykyistä nopeampi ja merkittävämpi vallankäyttäjä.)

 

 5. Doing Much More Together ( Vapaa suomennos: Tehdään paljon enemmän yhdessä. Jäsenvaltiot antavat nykyistä enemmän valtaa yhteisesti Euroopan unionin tasolla päätettäväksi ja päätökset tehdään nykyistä tehokkaammin. Tämä edellyttää aitoa solidaarisuutta jäsenvaltioiden kesken ja uskoa siihen, että yhteinen päätöksenteko hyödyttää kaikkia. )

 

Nämä ovat siis skenaarioita siitä mihin suuntaan Euroopan unioni voi kehittyä. Hyvin todennäköisesti lopputulos on näiden yhdistelmä. Realistisimmat vaihtoehdot ovat 3 ja 4. Ensimmäisessä ollaan pelkkänä ajopuuna, toinen karsisi EUn yhteisen päätöksenteon minimiin ja viidenteen eli syvenevään integraatioon tuskin on poliittista valmiutta. Uskon, että vaihtoehdot 3 ja 4 olisivat myös Suomen kannalta parhaimpia.

 

Eurooppalaisiin terveisin viikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

Ps. Huomenna olen avaamassa Alajärven messuja ja iltapäivällä katsomassa pesäpalloa Vimpelin saarikentällä!

 

Comments are closed.