Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina presidentti Mauno Koiviston hautajaiset

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon tapahtuma oli presidentti Mauno Koiviston hautajaiset, mikä kosketti suomalaisia hyvin laajasti. Pelkästään saattoreitin varrella oli yli 30000 ihmistä ja tiedotusvälineet välittivät hautajaiset hyvin laajalti suomalaisille. Yli 50000 suomalaista oli kirjoittanut viestin Koiviston sukukirjaan.

 

Mauno Koiviston elämäntarina köyhän perheen lapsesta sotasankariksi, satamamiehestä tohtoriksi, opettajasta pankinjohtajaksi ja valtionvarainministeristä presidentiksi on ainutlaatuinen Suomen historiassa. Samalla se on myös itsenäisen Suomen aikakauden kuva. Koiviston elämäntarina on siis samalla myös Suomen tarina. Juha Sipilä totesikin, että ” Presidentti Koivisto kulkee suomalaisen unelman airueena”.

 

Koivistoa muisteltaessa korostui myös hänen puolisonsa Tellervon vaikutus miehensä tukijana ja kumppanina. Koiviston harrastuksista kaksi oli yli ylitse muiden: Tähtelän tilan hoito ja lentopallo. Suomen lentopallomaajoukkue pelasikin eilen MM-karsintaottelut Pohjois-Irlantia vastaan numero 1 pelaajien käsivarsissa kirjoitettuna, Koiviston muistoa kunnioittaen.

 

Mauno Koiviston poliittista uraa ja merkitystä Suomelle käsittelivät puheissaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä ja entinen pääministeri Paavo Lipponen, joka toimi Mauno Koiviston toisella pääministerikaudella hänen avustajanaan.

 

Kaikissa näissä puheissa korostui Koiviston rooli parlamentarismin palauttajana Kekkosen ajan presidenttikeskeisen järjestelmän jälkeen. Tasavallan presidentti puhui Koiviston ajasta toisen tasavallan alkuna. Pääministeri Sipilä korosti sitä, että Koiviston aikana järjestelmä vakiintui siihen, että hallitukset pääsääntöisesti kestävät vaalikauden ajan ja näin päätöksentekoon tuli lisää vakautta. Koiviston rooli oli myös merkittävä Suomen liittyessä Euroopan Unioniin hänen toisen kautensa lopulla. Länsisuhteiden lisäksi Koivisto vaali myös hyviä suhteita itään. Hän puhui hyvin Venäjää ja hänellä oli läheiset kontaktit Venäjän johtoon, erityisesti Mihail Gorbatshoviin.

 

Kansallekin tutuksi tulleet Koiviston fundeeraukset jäävät osaksi suomalaista poliittista historiaa. Muistopuheissakin nousi esille muutemia helmiä, kuten : ” Ei pidä yliarvioida kansalaista kiinnostusta politiikkaan, mutta ei myöskään aliarvioida kansalaisten poliittista arvostelukykyään”, ” Politiikka on aina väärää jostakin näkökulmasta”  ja ” Asioilla on taipumus järjestyä”. Jokainen näistä on yhtä ajankohtainen tänään, kuin ne olivat Koiviston aikana. Koiviston poliittinen kädenjälki ja fundeeraukset ovat lähtemättömästi piirtyneet Suomen historiaan.

 

Koiviston hautajaisissa pidetyt muistopuheet löydät kokonaisuudessaan täältä: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005225938.html

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

Ps. Peukut pystyyn Suomen lentopallomaajoukkueelle MM-paikan saavuttamisessa

 

Comments are closed.