Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Sauli Niinistö ja USA:n ilmastopolitiikka

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon merkittävin poliittinen tapahtuma kotimaassa on ehdottomasti ollut Sauli Niinistön ilmoitus pyrkiä toiselle kaudelle. Tässä viestissä ohjeet siitä miten pääsee ilmoittautumaan Sauli Niinistön tukiryhmään ja miten pääsee virallisesti allekirjoittamaan Sauli Niinistön kampanjakortin.

 

Suomelle on erittäin tärkeää, että entistä epävarmemmassa maailman tilanteessa meillä on presidentin tehtävään käytettävissä kansainvälisesti arvostettu valtiomies, jolla on hyvät henkilökohtaiset suhteet useiden tärkeiden valtioiden päämiehiin. Tämänkin vuoden kuluessa Suomessa on jo vieraillut Kiinan presidentti ja tulossa on Venäjän presidentti. Tällä viikolla kaikkien pohjoismaiden päämiehet kunnioittivat vierailullaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

 

Presidentin tehtävä on nimenomaan johtaa ulkopolitiikkaa ja ulkopolitiikan johtaja näissä vaaleissa valitaan. Valitsijayhdistyksen ehdokkaana Sauli Niinistön taakse tulee asettumaan kokoomuslaisten lisäksi paljon sitoutumattomia henkilöitä ja myös muiden puolueiden jäseniä. Sauli Niinistön valitsijayhdistyksen vetäjänä toimii entinen kansanedustaja Heikki A. Ollila Kangasalta.

 

Jos haluat olla mukaan Sauli Niinistön vaalikampanjansa, niin tässä liitteenä ohjeet siitä miten pääsee mukaan: https://www.niinisto.fi/2017/06/01/kannattajakorttien-keraysohjeet/

 

USA IRTISANOUTUI ILMASTOSOPIMUKSESTA- LYHYTNÄKÖISTÄ POLITIIKKAA

 

Presidentti Donald Trump toteutti eilen yhden vaalikampanjansa aikaisista lupauksista eli irtisanoutui Pariisin ilmastosopimuksesta. Irtisanoutuminen on merkittävä, koska USA on toiseksi suurin päästöjen aiheuttaja maailmassa. EU ja KIINA ovat ilmoittaneet pitävänsä kiinni ilmastosopimuksesta, samoin kaikki pohjoismaat ja monet muut valtiot. USA eristäytyy toimillaan muista merkittävästi. Toki USAn sisällä todennäköisesti monet osavaltiot Kalifornian johdolla pitävät edelleen kiinni ilmastotavoitteista.

 

Kun Donald Trump valittiin presidentiksi monet uskoivat, että hän ei toteuta vaalilupauksiaan. Nyt näyttää vahvasti siltä, että Trump pyrkii toteuttamaan keskeisiä vaalilupauksiaan. Trump voitti presidentinvaalit, koska sai puolelleen perinteisiä demokraattiäänestäjiä keski-lännen teollisuusosavaltioissa, joissa vaalien tulos tosiasiasta ratkaistiin. Näillä alueilla Trumpia äänestäneitä ei huoleta ilmastonmuutos, vaan omat työpaikat. Trump viittasi itse puheessaan suoraan tähän toteamalla, että hän on Pittsburghin, ei Pariisin asialla.

 

Ilmastosopimuksen mukaan USA:n pitäisi leikata päästöjä vuoteen 2025 mennessä 26-28 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Tämä olisi välttämätöntä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta se ei ole hyvä uutinen hiilikaivoksille, terästehtaille ja fossiilisten polttoaineiden tuottajille. Trump halusi päätöksellään tukea nimenomaan näillä aloilla töitä tekevien ihmisten työpaikkoja. Sama ongelma on muillakin mailla, mutta silti ne eivät lähde näin itsekkääseen ratkaisuun.

 

USA:n irtaantuminen ei romuta itse sopimusta, mutta heikentää sen vaikuttavuutta ja lisää epävarmuutta kv. ilmastopolitiikan suunnasta. Nyt EU:n on vahvistettava ilmastojohtajuuttaan yhdessä esimerkiksi Kiinan kanssa, jotta sopimuksen toimeenpano ei muiden siihen sitoutuneiden maiden osalta vaarannu.

 

Hyvää koulujen päätösviikonloppua!

 

Arto

 

 

Comments are closed.