Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena Suomen politiikan viimepäivät

Arvoisa lukija,

 

Tällä viikolla on tapahtunut Suomen politiikassa niin paljon, että viikkoviesti tulee jo poikkeuksellisesti keskiviikkona. Käyn tässä viestissä läpi viikonlopun ja alkuviikon tapahtumia omasta näkövinkkelistäni ja arvioin tulevaa.

 

1. Halla-ahon joukot valtaavat Perussuomalaiset

 

Perussuomalaisten henkilövaaleista ei tullut vain Jussi Halla-ahon ja Sampo Terhon yhteenottoa, vaan Halla-ahon joukkojen selkävoitto soinilaisista. Kaikki varapuheenjohtajat valittiin Halla-ahoa tukeneiden joukoista. Yksi kriittinen piste oli, että ensimmäisen varapuheenjohtajan vaalissa Laura Huhtasaari voitti pitkään ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimineen Jussi Niinistön. Tässä todennäköisesti kylvettiin tärkeä siemen puoleen hajoamiselle. Halla-ahon joukot yrittivät vallata myös puoluevaltuuston, mutta se ei onnistunut. Tämä merkitsee hajaannuksen jatkumista puolueen sisällä, koska todennäköisesti puoluevaltuuston enemmistö on ns. soinilaisten käsissä.

 

2. Kokoomus ja Keskusta sanoutuvat irti yhteistyöstä Halla-ahon kanssa

 

Kokoomus ja Keskusta sanoutuivat maanantaipäivänä selkeästi irti hallitusyhteistyöstä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Puolueet olivat jo lauantaina ja sunnuntaina esittäneet vahvoja duubioita jatkomahdollisuuksien suhteen mutta halusivat kuitenkin mm. käydä uuden puheenjohtajan kanssa vielä tarkentavan keskustelun. Kyse ei ollut hallitusohjelmasta ja sen yksityiskohdista, vaan erilaisista arvoista koskien erityisesti ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta. Tähän viittasi myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö, joka totesi että ei ole havainnut tuomittujen perussuomalaisjohtajien katuvan kirjoituksiaan, joista ovat saaneet tuomion.  Kokoomuksen osalta perustelut ratkaisulle on tiivistetty puheenjohtaja Orpon maanantaisessa kirjoituksessa: http://www.petteriorpo.fi/2017/06/lansimaisista-arvoista-ei-tehda-kompromisseja/

 

Tässä vaiheessa vahvaksi hallituspohjavaihtoehdoksi nousee Keskustan, Kokoomuksen, RKP:n ja KD:n koalitio, jolla olisi kuitenkin vain 101 paikan niukka enemmistö eduskunnassa. Tällainen hallitus voisi milloin tahansa kaatua välikysymysäänestyksessä yksittäisten edustajien sairastumisen vuoksi. Joidenkin perussuomalaisten edustajien tyytymättömyys uuteen johtoon on tiedossa ja siitä on paljon juttuja julkisuudessakin, mutta asia on vielä huhujen tasolla.

 

3. UV- RYHMÄ perustetaan, 20 edustajaa vaihtaa heti ryhmää- hallitus jatkaa

 

Eilen klo 13 Perussuomalaisten ryhmäkokouksessa 20 kansanedustajaa eroaa ryhmästä ja marssii ulos. Samalla he ilmoittavat uuden ” Uusi vaihtoehto”- eduskuntaryhmän perustamisesta, johon liittynee vielä tämän viikon aikana lisää edustajia, jotka ovat jo eronneet Perussuomalaisten ryhmästä. Uusi vaihtoehto -ryhmän jäseniä  ovat kaikki ministerit, kaksi valiokunnan puheenjohtajaa ja eduskunnan puhemies.

 

Kokoomus ja Keskusta ilmoittavat olevansa valmiita jatkamaan Sipilän johtamassa hallituksessa yhdessä uuden UV-ryhmän kanssa. Molemmat eduskuntaryhmät hyväksyvät asian yksimielisesti ja kaikki ministerit jatkavat nykyisissä tehtävissään. Hallitusohjelmaa ei muuteta. Uusi hallitus antaa tiedonannon, joka on ensi tiistaina eduskunnan käsittelyssä. Tiedonannon jälkeen on uuden hallituksen ensimmäinen luottamuslauseäänestys.

 

Summa summarum – mikä on lopputulos?

 

Tärkeintä on se, että Suomessa jatkaa toimintakykyinen hallitus, joka pystyy edistämään talouden ja työllisyyden kasvua sekä huolehtimaan Suomen kansainvälisestä asemasta. Juuri nyt näyttää hyvältä. Viimeksi Suomen Pankki nosti kasvuennusteensa tälle vuodelle 2,1 prosenttiin. Kun hallituksessa ovat nyt Keskusta, Kokoomus ja vanhan perussuomalaisen puolueen maltillisempi ryhmä, niin hallituksella on hyvät edellytykset jatkaa vaalikauden loppuun, mikä tuo vakautta yhteiskuntaan.

 

Erittäin tärkeää oli myös se, että tehtiin selvä pesäero Halla-ahon johtamaan puolueeseen, josta on kehittymässä Ruotsidemokraattien suomalainen versio, joka  keskittyy EU-  ja maahanmuuttokritiikkiin. Nykyiset hallituspuolueet osoittivat yksiselitteisesti, että ne eivät halua toimia samassa hallituksessa tällaisen puolueen kanssa. Tämä viesti on tärkeä myös Suomesta maailmalle. Meidän paikkamme on Euroopassa ja arvomme ovat länsimaisia.

 

Lopuksi: Sastamalassa kerätään Niinistön kannattajakortteja perjantaina ja lauantaina

 

Sastamalassa on mahdollisuus allekirjoittaa Sauli Niinistön kampanjakortteja ympäri kuntaa perjantaina iltapäivällä Kiikoisten torilla , lauantaina aamupäivällä Suodenniemellä ja Mouhijärvellä, sekä klo 9-12 Vammalan torilla, jossa olen mukana. Tervetuloa antamaan tukenne Sauli Niinistölle!

 

 

Kesäterveisin Arto

 

 

Comments are closed.