Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena Turun puukotukset

Arvoisa lukija,

 

Tämä viesti keskittyy Turun traagisten tapahtumien johdosta sisäiseen turvallisuuteen.

Turun puukotukset ovat järkyttäneet meitä suomalaisia syvästi. Vaikka uhka oli Euroopan tapahtumien pohjalta tiedostettu, niin sen konkretisoituminen pysäytti meidät kaikki. Pyrin tässä viestissä kuvaamaan sitä millaiset turvallisuushaasteet meillä on, mitä on jo aiemmin tehty ja mitä olisi vielä tehtävissä.

 

Yksittäisten ratkaisujen tekeminen on turvapaikkapäätöksissä vaikeaa. Viranomaisten pitäisi kyetä myöntämään turvapaikka siihen oikeutetuille, poistaa maasta kielteisen päätöksen saaneet ja ottaa säilöön sisäiselle turvallisuudelle vaaralliset henkilöt. Jotta tässä työssä voidaan onnistua, niin poliisille on annettava enemmän resursseja ja valtuuksia tiedonhankintaan.

 

Jo ennen Turun tragediaa hallitus päätti korottaa vuoden 2018 budjetissa suojelupoliisin ja poliisin resursseja. Koska terrorismi ei tunne maan rajoja, niin myös eri maiden poliisien on kyettävä vaihtamaan tietoja tehokkaasti. Potentiaalinen terroristi on usein henkilö, joka kohdemaassa ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen. Siksi on oltava nykyistä paremmat keinot selvittää taustat.

 

Tiedustelulain muutosta on valmisteltu jo toista vuotta. Muutos edellyttää perustuslain muutosta ja siksi sen voimaansaattamiseksi tarvitaan 5/6 enemmistö eduskunnassa. Hallitus tarvitsee siis lakimuutokselle laajaa tukea myös oppositiosta. Sen vuoksi muutosta on valmisteltu parlamentaarisesti ja hyvin huolellisesti. Nyt on aika laittaa laki pikaisesti eteenpäin. Luotan siihen, että myös oppositiossa asiaan suhtaudutaan vastuullisesti.

 

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on maassa 11000, joista suurin osa on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen. Lähtökohta on aina se, että kielteisen päätöksen saanut henkilö poistuu maasta vapaaehtoisesti. Poliisi panee palautuksen toimeen niille henkilöille, jotka eivät ole poistuneet maasta vapaaehtoisesti. Palautusjonossa on 1400 henkilöä. Palautuksia on tänä vuonna tehty aktiivisesti esimerkiksi Afganistaniin. Erittäin tärkeää on saada palautukset toimimaan myös Irakiin. Tämä edellyttää toimivaa yhteistyötä Irakin kanssa.

 

Kielteisen päätöksen saanut henkilö voidaan jo nykylain perusteella ottaa säilöön siksi ajaksi, kun maasta poistaminen tapahtuu. Näin on tehtykin, jos henkilön epäillään välttelevän palautusta tai jos hän on syyllistynyt rikokseen. Säilöön ei ole mahdollista ohjata kaikkia kielteisen päätöksen saaneita, eikä se ole perusteltuakaan. Säilön rinnalle voidaan kuitenkin luoda palautuskeskus, johon voidaan ohjata niitä palautusta odottavia, jotka saattavat muodostaa turvallisuusriskin. Palautuskeskuksen perustamista ja sen tehokkaan toiminnan mahdollistavia lakimuutoksia sisäministeriö parasta aikaa selvittää.

 

Radikalismista johtuvaa väkivaltaisuutta vastaan on taisteltava monin keinoin. Suojelupoliisi seuraa 350 henkilöä, joilla on erilaisia taustoja. Radikaalin islamin torjumisessa oma vastuunsa on myös  Suomen islamilaisella yhteisöllä. ISIL taistelijat ja heitä sympatisoivat nuoret miehet muodostavat turvallisuusriskin, vaikka olisivat Suomen kansalaisia. Suomessa on jo pitkään toteutettu hankkeita, joilla pyritään ennaltaehkäisemään radikalisoitumista ja autetaan radikalisoituneita henkilöitä pääsemään eroon väkivallasta. Tätä työtä on jatkettava ja tehostettava.

 

Sisäistä turvallisuutta ei tule myöskään horjuttaa vihapuhein. Kuten Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi, jokaisella on oikeus kertoa mielipiteensä, mutta jokaisella on myös vastuu sanomisensa seurauksista. Tämä koskee erityisesti meitä politiikkoja. Suomi ei saa ajautua koston kierteeseen, jossa syyttömät joutuvat kärsimään.

 

Poliisin resurssien lisääminen ja tiedusteluoikeuksien vahvistaminen, uudet palautuskäytännöt ja tehokkaampi palautus, johdonmukainen taistelu radikalismia vastaan ovat keinoja, joilla voimme vahvistaa sisäistä turvallisuuttamme. Nämä kaikki on tehtävä, mutta mikään muutos ei takaa täysin aukotonta järjestelmää. Pelolle ja vihalle ei saa kuitenkaan antaa valtaa. Terrorismi ei voi koskaan kukistaa avointa yhteiskuntaa, koska ihmiset haluavat elää vapaasti.

 

SN2 LOPPUKIRI VIIKONLOPPUNA – VAMMALAN TORILLA KERÄTÄÄN NIMIÄ

 

Sauli Niinistön kampanjakorttien keruussa on loppukiri tulevana viikonloppuna. Sastamalan Kokoomus kerää kortteja Vammalan torilla, jossa olen mukana 9-11. Kannattajakortteja on postilaatikkooni tippunut jatkuvasti koko kesän ajan, kiitos siitä!  Matti myöhäisillä on siis vielä tilaisuus täyttää kannattajakortti lauantaina, tervetuloa!

 

Hyvää loppukesää toivottaen

 

 Arto

 

Comments are closed.