Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina hiilinielulaki ja Norjan vaalit

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viestin aiheena on hyviä uutisia Euroopasta ja Norjasta. Euroopan parlamentti käsitteli Suomen metsien käyttöä koskevaa hiilunielulakia (ns. LULUCF) ja parlamentin enemmistö päätyi äänestyksen jälkeen Suomen kannalta hyvään tulokseen. Päinvastainen tulos olisi hyvin todennäköisesti estänyt hakkuiden kasvattamisen Suomessa. Seuraavaksi asiaa käsittelevät jäsenvaltioiden ympäristöministerit. Tätä käsittelyä kuitenkin helpottaa parlamentin tekemä päätös.

 

Suomen metsien vuosikasvu on viimeisimmän ennusteen mukaan 109,9 miljoonaan kuutiota vuodessa. Metsien käyttö on nyt ollut 66 miljoonaa kuutiota. Hallituksen tavoitteena on nostaa metsien käyttö 80 miljoonaan kuution vuoteen 2025 mennessä ja tavoitteena on myös tehdä Suomesta hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Tuolloin siis päästöt ja nielut olisivat tasapainossa.

 

Mahdollisuus käyttää kestävästi Suomen metsiä on välttämätöntä monella tavalla. Ensinnäkin se mahdollistaa uudet isot metsäteollisuuden investoinnit, jotka ovat koko kansantalouden kannalta merkittäviä. Ne tuovat myös kipeästi kaivattuja työpaikkoja maaseudulle. Puun käytön lisääminen edesauttaa myös Suomen pääsemistä meille asetettuihin ilmastotavoitteisiin.

 

Parlamentin äänestys oli siis Suomelle kansallisesti todella iso asia. Tärkeää oli, että parlamentissa isot ryhmät keskustaoikeistolainen Euroopan kansanpuolue (EPP), sosialistit ja liberaalien Alde äänestivät pääosin voittaneen kompromissiesitysten puolesta. Kaikki puolesta äänestäneet suomalaiset parlamentaarikot ansaitsevat kiitoksen työstään. Kokoomuslaisista aktiivisesti asialla olivat Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen.

 

Oikeistohallitukselle jatkokausi Norjassa – Höyre teki hienon tuloksen

 

Viime viikonloppuna sain olla mukana veljespuolueemme Höyren viime hetken kampanjoinnissa ja sen jälkeen jännittämässä vaalitulosta maanantai-iltana. Ilo oli ylimmillään, kun Höyren johtaman hallitus sai kansalta jatkomandaatin. Tappio oli erityisen karvas Norjan perinteiselle valtapuolueelle Sosiaalidemokraateille, jotka oppositiosta käsinkin olivat vaalien suurin häviäjä.

 

Populistista menestystä oli toki vauraassa Norjassakin. Oikeistopopulistinen Edistyspuolue oli koko vaalikauden hallituksessa, mutta esiintyi aika ajoin kuin oppositiopuolue. Tällä toimintatavalla ja vahvalla maahanmuuttovastaisuudella puolue lähes säilytti paikkalukunsa parlamentissa. Vihervasemmiston pienet radikaalipuolueet etenivät myös  hieman. Suurin voittaja oli oppositiossa ollut Keskustapuolue, jonka sanoma on lähellä meidän vanhaa SMP:tä. Maaseutua puolustetaan, mutta hyvin populistisin keinoin.

 

Höyren vaalivoiton takana oli ennen kaikkea vaalivuonna tapahtunut myönteinen käänne taloudessa, mikä lisäsi päähallituspuolueen luottamusta. Tyyliltään kansanomainen pääministeri Erna Solberg pesi myös kirkkaasti sosiaalidemokraattien aristokraattisen puheenjohtajan Jonas Gahr Storen. Norjaa hallitsee todennäköisesti jatkossakin Höyren ja Edistyspuolueen vähemmistöhallitus, joka nojautuu pienten keskipuolueiden kristillisten ja Venstren tukeen.

 

PS. Olen avannut Facebookissa uuden erillisen poliitikko –sivun, johon jatkossa päivitän poliittisia kannanottojani. Tervetuloa keskustelemaan ja tykkäämään! https://www.facebook.com/satonen/

 

Viikonlopputerveisin Arto

 

Comments are closed.