Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena sisäinen turvallisuus

Arvoisa lukija,

 

Tämän viestin aiheena on sisäinen turvallisuus. Sisäministeriö julkaisi eilen sisäministeri Paula Risikon johdolla valmistellun sisäisen turvallisuuden strategian, jossa on määritelty turvallisuusuhkien tilannekuvaa, sekä tehty toimenpidelista sisäisen turvallisuuden vahvistamiseksi.

 

Toisena asiana on ulkomaisen työvoiman lupakäytäntöä helpottava kansanedustajien lakialoite, jonka on allekirjoittanut eduskunnan enemmistö. Ideana on luopua saatavuusharkinnasta eli siis siitä, että työnantaja saa palkata EU:n ulkopuolelta tulevan työntekijän vain, jos työntekijää ei EU-alueelta ole saatavilla. Tästä asiasta on käyty poliittista kädenvääntöä vuosia ja lakialoite on jatkoa aiemmalle keskustelulle. Nyt kuitenkin pontimena on työvoiman saatavuuden turvaaminen avoimien työpaikkojen kasvaessa nopeasti.

 

Rikokset kasautuvat harvoille – huumeongelma iso nuorten keskuudessa

 

Viisi prosenttia ihmisistä tekee puolet kaikista rikoksista. Toisaalta kaksi kolmasosaa väkivallasta kohdistuu 10 prosentille ihmisistä. Rikoksiin siis sekä syyllistyvät, että niiden kohteeksi joutuu henkilöitä, jotka ovat ajautuneet elämässä sivuraiteelle. Yksinäiset sudet muodostavat myös merkittävän turvallisuusuhan. Siksi osallisuuden lisääminen ja ennaltaehkäisevä työ on sisäisen turvallisuuden takaamiseksi erittäin tärkeää.

 

Pirkanmaalta saatiin Aamulehden uutisen myötä erittäin huolestuttavia lukuja huumeongelmasta. Esimerkiksi yli neljännes ammattikoulun tytöistä oli polttanut kannabista. Jopa 40 prosenttia 8-9 luokkalaisista totesi, että huumeita on helppoa hankkia omalta paikkakunnalta, mikä kuvaa ongelman laajuutta. Valkeakoskella lastensuojelu oli tavannut jopa 11-vuotiaita huumeiden käyttäjiä.

 

Erittäin huolestuttavaa on myös nuorten suhtautuminen huumeisiin. Joka neljäs ammattikoululainen ja joka kuudes lukiolainen hyväksyy ikäistensä huumeiden käytön. Kyse on todella isosta ongelmasta, koska monella nuorella on vaara tulla huumeista riippuvaiseksi. Sen seurauksena heidän oma elämänsä menee pilalle, mikä on inhimillinen tragedia. Lisäksi yhteiskunnalle aiheutuu kohtuuttomia kustannuksia. Nyt on todellakin viimeinen hetki herätä taisteluun huumeita vastaan, ennen kaikkea vaikuttamalla asenteisiin.

 

Linkki sisäisen turvallisuuden strategiaan löytyy täältä: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80782/sisaisen-turvallisuuden-strategia-verkkoversio.pdf?sequence=1

 

Saatavuusharkinnasta eroon- ulkomailta työntekijöitä Suomeen

 

Lakialoitteen saatavuusharkinnan poistosta on allekirjoittanut 108 kansanedustajaa. Varapuhemies ei voi allekirjoittaa aloitteita, mutta tuen asiaa vahvasti. Näin laaja edustajajoukko on saatu aloitteen taakse, koska aloitetta keräämässä on ollut henkilöitä viidestä eri puolueesta. Aloitteen takana ovat Juhana Vartiainen ( KOK) , Anna Kontula ( VAS) , Tytti Tuppurainen ( SDP ) , Emma Kari ( Vihreät) ja Veronica Rehn-Kivi ( RKP).

 

Saatavuusharkinnan suurin ongelma on sen byrokraattisuus. Se viivästyttää rekrytointeja vähintään viikoilla. Valtaosa työnantajista täytyisi työpaikan ilman muuta kotimaisella työntekijällä, jos se olisi saatavilla. Työvoimapula vallitsee kuitenkin monilla aloilla ja alueilla, joten ei ole perusteita rajoittaa työvoiman saatavuutta. Saatavuusharkinnan poisto helpottaa myös Suomeen tulleen ulkomaisen työntekijän mahdollisuutta vaihtaa työnantajaa Suomessa.

 

 Hyvää viikonloppua!

 

 Arto

 

Comments are closed.