Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Raaseporin onnettomuus ja suomalainen sauna

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla meitä kaikkia suomalaisia on järkyttänyt Raaseporin onnettomuus, jossa neljä ihmistä menetti henkensä. Kolme heistä oli nuoria varusmiehiä, jotka olivat suorittamassa palvelustaan isänmaansa hyväksi. Eduskunta piti eilen onnettomuuden uhrien muistolle hiljaisen hetken.

Onnettomuus tapahtui Raaseporissa vartioimattomassa tasoristeyksessä. Tasoristeykset ovat aina liikenneturvallisuusriskejä ja sen vuoksi niitä on johdonmukaisesti vähennetty. Pääradalla Helsinki-Oulu välillä ei ole enää yhtään tasoristeystä. Tampere-Pori rataa kunnostaessa poistettiin vuonna 2015 11 tasoristeystä ja neljään asennettiin uudet puomit ja parannettiin 17 tasoristeystä.

Suomessa on kaikkiaan 2100 vartioimatonta tasoristeystä. Nämä sijaitsevat vähäliikenteisten teiden varsilla ja yhteentörmäyksen riski on siten pienempi. Raaseporin onnettomuus kuitenkin osoitti karmaisevalla tavalla sen, että tasoristeyksien aiheuttamista liikenneriskeistä ei ole vieläkään päästy eroon. Tasoristeyksien poistamista onkin edelleen jatkettava johdonmukaisesti.

Suomalainen sauna – 100 vuotta politiikan keskiössä

Eduskunnan saunavaliokunta piti tällä viikolla juhlakokouksen, johon sain varapuhemiehenä tuoda eduskunnan tervehdyksen. Puhetta valmisteltaessa tuli pohdittua saunan merkitystä poliittisessa päätöksenteossa ja paljon sitä materiaalia löytyikin. Sauna ja politiikka siis ovat kulkeneet pitkän matkan yhdessä.

Tässä muutamia nostoja:

– Tamminiemen sauna oli legendaarinen paikka, jossa UKK teki sisä- ja ulkopolitiikkaa. Ne vieraslistat olisivat olleet paljon mielenkiintoisempia, kuin nykyiset eduskunnan vieraslistat. Tamminiemen saunassa ratkaistiin oikeasti isoja asioita. Tunnetuin siellä käynyt vieras lienee Neuvostoliiton johtaja Nikita Hrustsov.

– Saunadiplomatia on oma käsitteessä, joka kuvaa saunan hyödyntämistä Suomen kansainvälisten suhteiden hoidossa. Merkittävästi saunaa on käytetty tähän tarkoitukseen muun muassa Suomen EU-edustustossa Brysselissä ja Moskovan suurlähetystössä.

– Kauppaneuvos Paukun sauna oli aikoinaan johtava poliittinen satiiri Suomessa. Kauppaneuvoksen saunavieraina kävi lähes kaikki sen ajan johtavat poliitikot, mukaan lukien Sauli Niinistö ja Tarja Halonen.

– Sauna on ollut keskeisesti mukana myös viimeaikaisissa poliittisissa tapahtumissa. Maarit Feldt-Ranta teki päätöksen lähteä tavoittelemaan sosiaalidemokraattien presidenttiehdokkuutta Venlan viestin jälkeisessä telttasaunassa, Olli Rehn puolestaan teki päätöksen olla lähtemättä presidentinvaaleihin Puuruveden saunalla. Pääministeri Sipilä puolestaan poltti Niinistölle osoitetun erokirjeensä Kesärannan saunassa. Saunareissulla olen myös itse käynyt Sipilän kanssa aikoinaan keskusteluja työajan pidentämisestä.

– Poliittinen käsite on myös termi kaikilla puolueilla aina ”sauna palaa” välillä ja vuorostaan. Tällä siis tarkoitetaan sitä, kun joku poliittinen puolue on isossa sisäisessä kriisissä.

– Eduskunnan sauna on poliitikkojen, virkamiesten ja toimittajien valtakunta. Saunavaliokunta on saunaa aktiivisesti käyttävien epävirallinen yhdistys, jonka jäsenet ovat paljon tekemisissä keskenään. Eduskunnan saunan ja ylipäätään epävirallisen yhteistoiminnan merkityksen on kiteyttänyt valtioviisaasti ex-edustaja Matti Saarinen (sdp): Jos tuntee salin ulkopuolella, niin kunnioittaa kollegaa enemmän myös salin sisäpuolella.

Viikonlopputerveisin Arto

 

Comments are closed.