Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina kansainvälinen kauppa ja ylivelkaantuneiden kannustimet

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viestissä on kaksi aihetta. Ensimmäinen käsittelee kansainvälistä kauppaa. Tällä viikolla sovittiin mittavista kaupoista Yhdysvaltain ja Kiinan välillä, jolla on heijastusvaikutuksia myös Eurooppaan. Eduskunta keskusteli samaan aikaan EU:n ja Kanadan välisestä vapaakauppasopimuksesta, jolla voi olla Suomelle paljon annettavaa.

Viestin toisena aiheena on yhden merkittävän kannustinloukun purkaminen. Ylivelkaantuneiden kannustinta työllistyä edistetään siten, että tulojen nousu ei välittömästi lisää perittävää määrää.

USA ja Kiina kykenevät yhteistyöhön – hyvä signaali maailmankaupalle

Donald Trumpin vaalikampanjassa Kiinan kaupan arvostelulla oli aivan erityinen roolinsa. Trump julisti jopa 30 prosentin rankaisutulleja Kiinan tuonnille ja piti esillä Yhdysvaltain alijäämästä kauppaa Kiinan kanssa. Näiden puheiden perusteella ennakoitiin jopa syntyvän kauppasodan USAn ja Kiinan eli siis kahden maailman suurimman talousmahdin välille. Jos näin kävisi, niin se olisi sellainen puhuri, että siitä kärsisivät kaikki globaalissa taloudessa toimivat maat, erityisesti Suomen kaltaiset viennistä riippuvaiset pienet maat.

Tämän viikon uutiset ovat tässä suhteessa helpottavia. USA ja Kiina sopivat jopa 215 miljardin euron edestä keskinäisten kauppojen aiesopimuksia. Todennäköisesti läheskään kaikki kaupat eivät toteudu, mutta joka tapauksessa kyse on todella huomattavasta kauppayhteistyöstä. Yhtenä suurista mukana on maakaasuhanke Alaskassa, mikä on arvioitu peräti 43 miljardin dollarin arvoiseksi hankkeeksi. Tämä on hyvä esimerkki suuresta hankkeesta, jonka toteutuessa Trump lunastaa vaalilupauksiaan.

Kanadan viennissä paljon potentiaalia

Eduskunnassa oli lähetekeskustelussa EUn ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus. Tässä vaiheessa eduskunta voi vain hyväksyä tai hylätä sopimuksen, sisällöstä on jo päätetty. Suomen vienti Kanadaan oli 750 miljoonaa vuonna 2014. Sopimuksen myötä viennin kasvu miljardiin on hyvin todennäköistä. Sopimuksen myötä eurooppalaisille avautuvat esimerkiksi Kanadan valtion ja alueiden julkiset hankinnat. Suomen osalta sopimuksen valmistelussa on ollut mukana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Kanada on ilmasto-olosuhteiltaan ja kulttuuriltaan Suomelle läheinen maa. Vientimahdollisuuksia on esimerkiksi energiasektorilla, kone-ja laiteviennissä, cleantechissä ja kylmäosaamisessa. Vapaakauppasopimuksen on arvoitu nostavan hieman bruttokansantuotetta sekä Euroopan Unionissa, että Kanadassa. Sopimuksen täysimääräinen voimaantulo edellyttää kaikkien EU-jäsenmaiden ratifiointia.

Ylivelkaantuneille kannustin lisätuloihin

Työllisyystilanne on kohentunut niin nopeasti, että useilla yrityksillä on rekrytointivaikeuksia. Nyt onkin korkea aika purkaa kannustinloukkuja eli siis lisätä työnteon kannattavuutta, jotta saadaan lisää työvoimaa. Erityisen korkea kannustinloukku on ylivelkaantuneilla työttömillä, joiden tuloista merkittävä osa menee perintään.

Eduskunnassa käsittelyssä oleva lakiesitys mahdollistaa yli vuoden työttömänä olleille oikeuden lykätä perintämaksuja kuudella kuukaudella, jos pääsevät töihin. Pitkässä juoksussa tässä voittavat myös velkojat, koska työllistyneiden velanhoitokyky on selvästi parempi kuin työttömien eli lopulta kaikki voittavat.

Hyvää viikonloppua toivottaen

Arto Satonen

 

Comments are closed.