Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina lisätalousarvio, Kemi-Tornion alueen sotemuutokset sekä varjobudjetit

Arvoisa lukija,

Tämä viesti käsittelee hallituksen tällä viikolla antamaa lisätalousarviota, Kemi-Tornio alueen sairaanhoidon ulkoistamista ja opposition varjobudjetteja.

KIRRI-TIKKAKOSKI TOTEUTETAAN, PÄÄRATAA KEHITETÄÄN

Hallituksen täydentävässä budjettiehdotuksessa myönnettiin rahaa kahdelle merkittävällä liikennehankkeelle. Keski-Suomessa pitkään odottanut Kirri-Tikkakoski väli saa nyt rahaa. Lisäksi päätettiin valmistella Pasila-Riihimäki radan 2. vaihe, siten että sen rahoituspäätös voidaan tehdä kevään 2018 kehysriihessä. Pääradan liikennöintikyvyn parantaminen on tärkeää myös pirkanmaalaisille. Luonteva jatko nyt tehdylle päätökselle olisi jatkaa kehittämistä seuraavaksi välille Riihimäki – Tampere.

Lisäbudjetissa on merkittäviä lisäyksiä myös veteraanien kuntoutukseen ( 9 ME ) ja poliisille/suojelupoliisille mm. turvapaikkapalautusten tehostamiseen ( 5 ME ). Autoverotuoton puolestaan arvioidaan kasvavan 15 ME vuonna 2018, koska romutuspalkkion ja sähkökäyttöisten henkilöautojen tuki vilkastuttaa autokauppaa ja lisää siten myös verotuloja.

MERI-LAPPI TEKI SUOMEN SUURIMMAN SOTE-ULKOISTUKSEN

Meri-Lapin kunnat päättivät maanantaina ulkoistaa terveydenhoito- ja sairaalatoiminnan Mehiläiselle. Sopimus kestää 15 vuotta ja sen arvioitu arvo on 1,1 miljardia. Perustettavasta yhteisyrityksestä ovat mukana Kemin ja Tornion kaupungit, sekä Keminmaan ja Simon kunnat. Päätökset syntyivät kunnissa varsin niukalla erolla, lähinnä keskustalaisten ja sosiaalidemokraattien äänin. Kokoomuksen kannatus on Meri-Lapissa pieni.

Meri-Lapissa taustalla on huoli erikoissairaanhoidon keskittymisestä Rovaniemelle ja Ouluun. Kyseessä on tyypillinen seutukaupunki-maakuntakeskus asetelma, tosin Kemi-Tornion alue on poikkeuksellisen vahva seutukaupunkikeskus. Alueella on myös erittäin merkittävää vientiteollisuutta ja siten työvoiman tarvetta. Taistelussa oman sairaalan puolesta on siten kyse myös koko alueen elinvoimasta ja vetovoimaisuudesta.

Kehitys vie kuitenkin väistämättä kohti erikoistumista. Esimerkiksi kirurgit erikoistuvat kapeisiin erikoisaloihin ja potilaan kannattaa tarvittaessa kulkea pidempikin matka päästäkseen spesialistin leikattavaksi. Väistämättä siis leikkaustoiminta tulee keskittymään. Aluesairaaloille tärkeää olisi kyetä sopimaan järkevästä työnjaosta keskussairaalan kanssa. Pirkanmaalla ollaan tässä asiassa edelläkävijöitä. Esimerkiksi Vammalan aluesairaalaa kehitetään psykiatrian ja kuntoutuksen sairaalana, joka palvelee omalla erikoisosaamisalueellaan koko maakunnan potilaita. Etelä-Karjalan Eksotessa on toimittu samalla periaatteella.

Meri-Lapin kuntien päätös on tehty kuntien itsemääräämisoikeuden pohjalta, joten valtio ei voi siihen suoraan puuttua. Sen sijaan vastaisuuden varalle lakia voidaan rajoittaa kokonaisulkoistusten osalta ja se onkin vireillä.

OPPOSITION VARJOBUDJETEISSA HÖTTÖÄ TULOPUOLELLA

Eduskunta käsitteli keskiviikkona oppositiopuolueiden varjobudjetteja varsin värikkäässä keskustelussa. Varjobudjettien tekemiseen on oppositiopuolueiden edustajilta mennyt yhteensä tuhansia tunteja ja lisäksi apuna on käytetty eduskunnan tietopalvelun henkilökuntaa. Materiaali onkin sinänsä laadukasta. Valitettavasti menojen tilkkimiseksi on käytetty myös virtuaalirahaa, joka vie uskottavuuden koko asialta.

Eniten hötön puolella oli sosiaalidemokraattien varjobudjetti, jonka keskeiset säästöt olivat SITRAN ja Suomen Pankin rahastojen purkaminen kertaluonteisiin menoihin ( 405 ME ), säästäminen valtion digitalisaatiokustannuksista ( 200 ME ) ja harmaan talouden torjuntaan käytettävien panostusten kymmenkertainen tuotto. Höttöä oli myös Vihreillä, joiden mukaan 8 miljoonan euron panostus harmaan talouden torjuntaan tuo 130 miljoonan euron verotulolisäyksen.

Jos ja kun tulopuoli on hötön päällä, niin menopuoltakaan ei voi ottaa vakavasti. Ei nimittäin voi tietää mitkä menoihin rahaa oikeasti annettaisi , jos sitä olisi vain rajallisesti käytössä. Nimenomaan opposition etu olisi tehdä vaihtoehtobudjetit realistiseksi vaihtoehdoksi hallituksen politiikalle. Nyt hallituspuolueet selviävät opposition haasteesta liiankin helpolla, kun tulopuolen voi niin helposti kyseenalaistaa.

Hyvää viikonloppua!

Arto

PS. VaLePa pääsi ensimmäisenä suomalaisena miesjoukkueena lentopallon mestarienliigaan Euroopan 20 parhaimman joukkueen joukkoon! Vastustajat arvotaan tänään Moskovassa. Ensimmäinen kotipeli on Hämeenlinnassa 5.12. Tervetuloa!

 

Comments are closed.