Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina opposition välikysymys, EU-keskustelu sekä seksuaalirikosten rangaistukset

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viestissä OECD:n kansainvälistä vertailua tuloeroista ja veroasteesta, keskiviikon EU-keskustelun läpikäyntiä erityisesti puolustusyhteistyötä korostaen ja oikeusministeri Antti Häkkäsen käynnistämä selvitys seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisestä.

SUHTEELLISTA KÖYHYYTTÄ KOLMANNEKSI VÄHITEN, VEROJA NELJÄNNEKSI ENITEN

Vihervasemmisto-oppositio on jättänyt hallitukselle välikysymyksen eriarvoisuudesta Suomessa. Asia on siinä mielessä ajankohtainen, että juuri tällä viikolla saatiin tuore OECD-vertailu asiasta. Kyseisen vertailun mukaan Suomessa on suhteellista köyhyyttä kolmanneksi vähiten maailmassa. Edellä ovat vain Tanska ja Tshekki.

OECD mittaa suhteellista köyhyyttä sillä, kuinka suuri osa väestöstä ansaitsee vähemmän kuin puolet kansallisesta mediaanitulosta. Itse asiassa Suomi ja Tshekki eivät ole keskenään vertailukelpoisia, koska Tshekin mediaanitulo on merkittävästi alhaisempi eli siis maa on ylipäätään paljon Suomen köyhempi. Tosi asiassa köyhyys on siis vertailun mukaan Suomessa maailman toiseksi vähäisintä Tanskan jälkeen.

Vastaavasti verotuksessa Suomi kuuluu kovimpien verottajien joukkoon. Kokonaisveroasteemme 44,1 prosenttia on OECD-maiden neljänneksi korkein. Edellä vain Belgia, Ranska ja Tanska. Jatkossa ennuste kuitenkin on, että Suomen kokonaisveroaste laskisi 42:een. Näistä luvuista voi kuitenkin päätellä, että Tanskassa ja Suomessa tehdään eniten tulonsiirtoja hyvätuloisilta köyhille. Tämä tosiseikka antaa perspektiiviä välikysymyksen käsittelyyn. Tällä vaalikaudella eniten köyhiä on auttanut se, että työmarkkinat vetävät nyt ennätystahtiin ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat päässet töihin ja siten paremmille tuloille.

OECD-vertailuun pääset tästä: https://www.oecd.org/tax/tax-policy/social-security-contributions-and-consumption-taxes-give-way-to-personal-income-taxes-as-corporate-income-taxes-fail-to-recover.htm

Hallitus vastaa opposition välikysymykseen torstaina 7.12.

EU:N PUOLUSTUSYHTEISTYÖ-AVUNANTOA JA RESURSSIEN TEHOKKAAMPAA KÄYTTÖÄ

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona EU:n tilaa ja tulevaisuutta luotsannut keskustelu, jossa tärkeimmäksi aiheeksi nousi puolustusyhteistyö. Suomi on ollut yhteistyössä aloitteellinen mm. Ranskan kanssa ja asia onkin edennyt hyvin nopeasti. Suomeen toiveesta ns. pysyvässä rakenteellisessa yhteistyössä mainitaan myös EU-maiden avunantovelvoite.

Keskeinen osa puolustusyhteistyötä on se, että yhteistyössä mukana olevien maiden puolustukseen käyttämillä varoilla saataisiin enemmän aikaan. Tämä toteutuu esimerkiksi yhteisillä hankinnoilla ja kehityshankkeilla. Yhteistyötä tarvitaan myös kyberuhkien torjunnassa, jossa Suomi on yksi edelläkävijöistä. Eurooppalainen puolustusyhteistyö ei missään nimessä korvaa lähes kaikkien EU-maiden peruspuolustusratkaisua NATO:a, mutta se on tehokas tapa vahvistaa jäsenmaiden puolustusta.

Tarkemmin EU:n puolustusyhteistyön mahdollisuuksista ja Kokoomuksen näkemyksistä EU:n uudistamiseksi voit lukea puheenjohtaja Orpon blogista täältä: https://www.verkkouutiset.fi/blogit/

HÄKKÄNEN SELVITTÄÄ SEKSUAALIRIKOSTEN RANGAISTUKSET

Seksuaalirikoksista saatavat rangaistukset ja lastensuojeluasiat ovat olleet tällä viikolla esillä, kun Turun hovioikeuden päätöksellä jätettiin tuomitsematta törkeästä raiskauksesta 23-vuotias mies, joka oli ollut sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan lapsen kanssa. Vallan kolmijako-opin mukaisesti poliitikot eivät voi puuttua oikeuden päätöksiin. Politiikkojen vaikuttamiskeino on muuttaa lakeja.

Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen on ryhtynyt toimeen seksuaalirikoksista annettavien tuomioiden osalta. Häkkänen on käynnistänyt selvityksen seksuaalirikostuomioiden kiristämisestä. Selvityksen jälkeen voidaan tuoda nykyistä lakia tiukentava ehdotuksia eduskunnan käsittelyyn. On erittäin hyvä asia, että nämä perataan nyt läpikotaisin ja tarvittaessa kiristetään säännöksiä.

VIIKONLOPPUNA LIIKKEELLÄ NOKIALLA JA PORISSA

Tänään Nokian kerholassa klo 17.30 alkaen käynnistetään presidentinvaalien SN2-kampanjaa. Paikalla on myös KD:n puheenjohtaja Sari Essayah. Tervetuloa mukaan!

Huomenna klo 11 Porin promenadikeskuksessa on kansanedustajien aamukahvit ajankohtaisista teemoista. Paikalla on myös porilainen kokoomusedustaja Jaana Laitinen-Pesola. Tervetuloa!

Terveisin Arto Satonen

 

Comments are closed.