Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena 100-vuotias itsenäinen Suomi

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla on juhlittu Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Juhlaan onkin aihetta, sillä monilla erityisesti kansalaisten hyvinvointia, tasa-arvoa, hallinnon ja oikeusvaltion toimivuutta kuvaavilla mittareilla olemme maailman kärkeä. Se on huikea saavutus maalta, joka 100 vuotta sitten oli köyhä ja jakaantunut.

Eduskunta piti 100-vuotisjuhlaistunnon, jossa keskiössä olivat lapset ja nuoret. Puhemiehen puhe, jossa käytiin läpi esimerkiksi miten köyhän Suomen itsenäisyyden alkuaikoina orpolapsia myytiin kunnallisissa huutokaupoissa, oli erityisen koskettava. Niistä ajoista on otettu pitkiä askelia eteenpäin ja tänään Suomi on mm. maailman toiseksi paras maa olla tyttö. Nuorten tulevaisuuteen on kuitenkin tärkeä panostaa myös jatkossa. Sen vuoksi eduskunta teki juhlapäätöksen, jolla ohjataan 50 miljoonan pääoma ITLA:lle (Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö) lasten ja nuorten hyvinvointia sekä vanhemmuutta edistävään tutkimukseen ja hyvien käytäntöjen levittämiseen.

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa käytiin läpi Suomen 100-vuotista historiaa ja kunnioitettiin veteraanisukupolven ansioita itsenäisyytemme ja vapautemme puolustajina. Oma itsenäisyyspäiväni rakentui siten, että osallistuin Jumalanpalvelukseen kotikirkossani Tyrväällä ja sain kunnian laskea seppeleen sankarivainajien haudalle yhdessä sotaveteraani Lauri Kosken kanssa.

Sastamalan itsenäisyyspäiväjuhlissa puhui professori Pekka Visuri käyden läpi Suomen historian aina Lutherin naulaamista teeseistä alkaen. Visuri kävi erittäin ansiokkaasti läpi Venäjän reunavaltioiden Ukrainan, Puolan, Baltian maiden ja Suomen historian. Näistä valtioista ainoastaan Suomi kykeni kaikissa itsenäisyytensä vaiheissa säilyttämään demokratian ja riippumattomuutensa. Se on iso saavutus, joka on antanut hyvät lähtökohdat meidän kaikkien suomalaisten elämään.

Pekka Visuri antoi puheessaan myös vahva viestin tälle ajalle, jota me juuri nyt elämme kysymällä : ”Onko maallamme malttia estää suurella työllä rakennettujen yhteiskunnan perusrakenteiden rapautuminen? Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen ja sisäpoliittiseen vakauden säilyttäminen on paras suoja myös ulkoisia uhkia vastaan” .

Erittäin osuvasti sanottu. Me emme saa antaa periksi niille, jotka pyrkivät saamaan aikaan vastakkainasettelua ja hajaannusta. Tässä suhteessa itsenäisyyspäivän mielenosoitukset jättivät ikävän sivumaun. Ne olivat kuitenkin hyvin marginaalisia verrattuna kansan suureen enemmistöön, joka kokoontui katsomaan juhlavalaistuja kaupunkeja, ilotulituksia ja Tasavallan Presidentin juhlavastaanottoa, millä oli yli 3 miljoonaa katsojaa. Juhlavastaanoton kohokohta oli heti kättelyn jälkeen kuorolauluna esitetty Finlandia.

SN2 VAALIKAMPANJA KÄYNNISTYY

Juhlien jälkeen palataan arkeen ja presidentinvaalit lähtevät toden teolla käyntiin, kun Sauli Niinistön kampanja avataan tänään. Presidentti matkustaa junalla etelästä pohjoiseen ja kansalaistilaisuuksia pidetään asemien varrella. Tampereella Sauli Niinistön kansanliikkeen vaalitilaisuus on tänään klo 19.30-20.30 Plevnassa. Tervetuloa!

Eri puolilla maata käynnistetään myös paikallisesti SN2-kampanjaa. Vammalan torilla ollaan asian merkeissä liikkeellä huomenna klo 10-12 . Tervetuloa myös sinne!

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto

 

Comments are closed.