Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina alkoholilaki, nollatuntisopimukset ja LuluCF

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti koostuu kolmesta aiheesta. Paljon mielenkiintoa kohdistuneesta alkoholilaista, Nollatuntityösopimusten uudistamisesta ja EU:n Suomea koskevasta LuluCF-päätöksestä.

NELOSOLUET KAUPPOIHIN – PIENPANIMOILLE ULOSMYYNTIOIKEUS

Koko syksyn kestänyt alkoholilain käsittely eteni tänään äänestykseen lain yksityiskohdista. Suurin mielenkiinto kohdistui tilavuusprosenttiäänestykseen. Äänin 98-94 eduskunta päätti nostaa kaupassa myytävien juomien osalta tilavuusprosentin 5,5 prosenttiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hieman vahvempaa olutta, siideriä ja lonkeroa saa jatkossa lähikaupasta. Kyseessä on yksi askel eurooppalaisempaan alkoholipolitiikkaan.

Alkoholilain muutoksilla on merkittäviä elinkeinopoliittisia vaikutuksia. Toivoa sopii, että saatavuuden maltillinen parantaminen vähentää Viron tuontia, mikä on sekä kansantaloudellisesti, että alkoholipoliittisesti huono asia. Voittajia ovat maaseudun kyläkaupat, joiden myynti todennäköisesti hieman kasvaa ja Alkon myynti hieman laskee. Alkon kannalta ratkaisevaa on kuitenkin se, että viinejä myydään edelleen vain Alkossa.

Pienpanimot saavat jatkossa oikeuden myydä suoraan 12 prosentin tuotteita, mikä on näille pienille yrityksille erittäin tärkeä asia. Määrät ovat kuitenkin niin pieniä, että kokonaiskulutukseen niillä ei juuri ole vaikutusta. Ravintoloiden osalta sääntelyä helpotetaan jonkin verran ja byrokratiaa puretaan.

Alkoholilain käsittelyn yhteydessä puhuttiin paljon alkoholihaitoista, kuten pitääkin. Valitettavasti puurot ja vellit meni sekaisin. Alkoholi aiheuttaa miljardiluokan haittoja ja se on siten erittäin vakava asia. On kuitenkin vaikea nähdä, että haittojen kannalta olisi merkitystä sillä saako kaupasta kolmosolutta vai nelosolutta.

Sen sijaan on kiinnitettävä huomiota esimerkiksi nuorten päihteiden käyttöön. Islanti on onnistunut suorastaan romahduttamaan nuorten alkoholin ja tupakan käytön panostamalla nuorten harrastusmahdollisuuksiin ja sitouttamalla vanhempia kotiintuloaikoihin ja päihteettömän elämäntapaan. Tätä mallia tulisi kokeilla myös Pirkanmaalla.

Tässä ohessa Aamulehdessä julkaista kirjoitukseni tästä aiheesta: https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/mielipide-pirkanmaa-islannin-mallin-pilottialueeksi-200599600/

SUOMELLE TORJUNTAVOITTO EU:N LULUCF-RATKAISUSSA

EU:n jäsenmaat, komissio ja parlamentti pääsivät torstaina kolmikantaneuvotteluissaan alustavaan sopuun EU:n LuluCF- asetuksesta eli siitä, miten hiilinielut ja metsien ja maankäytöstä aiheutuvat päästöt otetaan huomioon EU:n ilmastotavoitteissa vuoteen 2030 saakka.

Suomi sai neuvotteluissa laadittuun asetukseen erillisjouston, jonka avulla se voi kompensoida esimerkiksi maankäytön muutoksesta aiheutuvia päästöjä. Olennaista on se, että nyt saavutettu ratkaisu mahdollistaa Suomelle elintärkeät metsäteollisuuden investoinnit ja biotalouden kehittämisen jatkossakin.

SELKEÄT PELISÄÄNNÖT NOLLASOPIMUKSIIN

Hallitus sai tällä viikolla valmiiksi myös ns. nollatuntisopimuksia ja vaihtelevan työajan sopimuksia koskevan lakiesityksen. Kyse on siis henkilöistä, joiden työaika vaihtelee työnantajan työtarpeen mukaisesti 0-40 tunnin välillä viikossa. Esityksessä on hyvin yhteensovitettu nollasopimuksella olevien työntekijöiden etuja ja toisaalta työnantajien joustavaa työvoiman tarvetta.

Työntekijöiden oikeuksissa on nollasopimuksessa ollut kiistatta parannettavaa. Nyt tehdyssä ratkaisussa parannetaan sairausajan palkkaa ja irtisanomiskorvauksia, sekä tuodaan selkeyttä työttömyysturvaan. Saavutettua ratkaisua voi pitää kohtuullisena, sekä työntekijöiden, että työnantajan näkökulmasta, vaikka ay-liike ja etujärjestöt ovatkin sitä arvostelleet.

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto Satonen

 

Comments are closed.