Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena presidentinvaalit

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti käsittelee presidentinvaaleja, jotka käynnistyvät ennakkoäänestyksellä ensi keskiviikkona. Tässä viestissä kerron miksi minun ääneni saa Sauli Niinistö ja arvioin Ylen ehdokastentin tähän asti nähtyjä puheita. Ehdokkaat kiertävät juuri nyt ahkerasti maata. Tänään he kaikki ovat Tampereen yliopiston paneelissa klo 18. Sauli Niinistön oma tilaisuus on illalla klo 20 Tampereen komediateatterilla ja huomenna aamupäivällä hän vierailee Orivedellä. Tervetuloa näihin tilaisuuksiin!

Presidentti on arvojohtaja ja ulkopolitiikan johtaja

Sauli Niinistön korkea kannatus kertoo siitä, että hän on ensimmäisellä kaudellaan toiminut presidenttinä tavalla, joka herättää suomalaisissa laajaa luottamusta yli puoluepoliittisten rajojen. Hän on arvojohtaja, joka sanoo silloin kun on sanomisen aika. Hänen puheissaan uudenvuoden päivänä, valtiopäivien avajaisissa ja muissa tärkeissä tilaisuuksissa on aina sanoma, joka puhuttelee monia suomalaisia.

Tasavallan Presidentin päätehtävä on ulkopolitiikan johtaminen. Siinä työssä Sauli Niinistön ansiot ovat kiistattomat. Useat kahdenkeskiset tapaamiset Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien kanssa kertovat siitä, että Niinistön ansiosta Suomella on kokoaan suurempi rooli maailmanpolitiikassa, mikä on pienelle maalle tärkeää. Niinistö on erinomaisesti hyödyntänyt Suomen aseman Arktisen neuvoston puheenjohtajana ja pitänyt esillä erityisesti arktisen alueen ympäristökysymyksiä.

Maailma Suomen ympärillä on kaikkea muuta kuin vakaa. Trumpin valinta presidentiksi, Brexit, Ukrainan kriisi, EU:n sisäiset kiistat, Lähi-idän ja Afrikan vaikea tilanne heijastuvat kaikki Suomeen. Näissä turbulenteissa oloissa on varminta antaa maa osaaviin ja turvallisiin käsiin. Siksi Sauli Niinistö.

Puheet kertovat olennaisen ehdokkaista

Yle on järjestänyt yksittäisten ehdokkaiden tentit siten, että kukin ehdokas saa käyttää ensin 7 minuutin oman puheensa. Tämä tapa on hyvä, koska kyllästymiseen asti on jo nähty haastatteluja, jossa toimittaja yrittää kaivaa ehdokkaan heikkoja kohtia. Sillekin on toki paikkansa, mutta oman puheen arvo on siinä, että ehdokas voi kertoa oman sanomansa.

Tähän asti pidetyt puheet ovat kaikki olleet mieleenpainuvia. Paavo Väyrynen aloitti tavalla, jota ei ole ennen Suomen politiikassa nähty. Hän käytti lähes kaiken aikansa Sauli Niinistön arvosteluun, mainiten presidentin nimen peräti 12 kertaa. Tyyli poikkeaa täysin, sillä muut puhujat eivät puheissaan maininneet toisia ehdokkaita. Väyrysen oma sanoma jäi hyvin ohueksi.

Laura Huhtasaaren puhe oli toistaiseksi pidetyistä kaikkein ennalta arvattavin. Hän kävi läpi vaaliteemansa, joista suurin osa oli jo eduskuntapuheista tuttua tekstiä. Ehkä yllättävintä oli, että hän nosti niin voimakkaasti esille 90-luvun pankkikriisiin, siinä omaisuutensa menettäneet ja vaati syyllisten rankaisemista. Tunnen itsekin monia, joille nämä vuodet ovat jättäneet pitkät haavat, joten asiaa ei pidä vähätellä. On silti yllättävää, että 90-luvun pankkikriisiä nostetaan nyt 25 vuotta myöhemmin presidentinvaalien teemaksi. Varsinkin kun vuoden 2009 talouskriisinkin vaikutukset ovat vielä osittain näkyvissä.

Nils Torvaldsin puhe Venäjän ja Yhdysvaltojen tilanteesta taantuvan kylän ”hylkysyrjän” näkökulmasta oli hienosti yksittäisen esimerkin kautta rakennettu analyysi siitä, miten globalisaatio on eri maissa kohdellut jälkeenjääneitä alueita ja syrjäseudun ihmisiä. Vahvan analyysin jatkoksi olisi toivonut enemmän ratkaisuehdotuksia.

Matti Vanhasen tapa esiintyä ja analysoida asioita ilman paperia on vakuuttava. Hänen puheestaan päällimmäiseksi jäi korostus kansallisen eheyden merkityksestä, mihin on helppo yhtyä. Ulkopolitiikassa Matti Vanhanen korosti yhteistyötä eristäytymisen sijasta ja vaati Suomelta vahvempaa otetta myös meistä etäämmällä olevien ongelmien ratkaisemisessa. Pitkään pääministerinä toimineen ja nykyisen ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen pätevyyttä kukaan ei voi kiistää. Hänen ongelmansa näissä vaaleissa on kuitenkin se, että äänestäjä ei anna ääntään toiseksi parhaalle ehdokkaalle.

Annetut äänet ratkaisevat

Sauli Niinistön gallup-suosio näyttää niin ylivoimaiselta, että vaalien ratkeaminen jo ensimmäisellä kierroksella on täysin mahdollista. Nämä vaalit ratkaistaan kuitenkin äänestämällä, ei gallupeilla. On erittäin tärkeää, että käydään äänestämässä ja pidetään huolta siitä, että sukulaiset, tuttavat ja työkaverit myös käyvät. Valitaan Sauli Niinistö toiselle kaudelle Suomen presidentiksi!

Hämeenkyrö, Tampere, Sastamala, Uusikaupunki, Pyhäranta

Presidentinvaalien puitteissa teen kierroksia eri puolilla Suomea.
Tässä lähiaikojen tilaisuuksia:

Tänään 16.30-17 Hämeenkyrön S-market
20-21.30 Tampereen komediateatteri
Lauantaina 13.1. 10-12 Vammalan tori, Sastamala Maanantaina 15.1.
15.15-16 Café Niinistö, Uusikaupunki ja 17-18 Pyhärannan Kokoomuksen
yleisötilaisuus Kaukan kylätalolla

Tervetuloa keskustelemaan!

Arto

 

Comments are closed.