Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina presidentinvaalien jälkipyykki sekä poliittinen lakko

Arvoisa lukija,

Takana on politiikan superviikko. Presidentti on valittu ja virkaanastujaiset suoritettu. Tässä viestissä ajatuksia siitä mitä presidentinvaalien tulos saattaa merkitä politiikan keväässä. Parasta aikaa käynnissä on poliittinen lakko ja mielenosoitus Senaatintorilla. Myös tästä aiheesta tässä viestissä.

Historialliset vaalit – jälkipyykki edessä

Suomen kansa antoi istuvalle presidentille Sauli Niinistölle niin vahvan tuen, että sellaista ei ole ennen suorassa kansanvaalissa nähty ja tuskin tullaan pitkään aikaan näkemäänkään. Sauli Niinistö sai 62,7 prosentin kannatuksen, mikä on jopa hieman enemmän kuin hänen kannatuksensa vuoden 2012 vaalien toisella kierroksella. Nyt siis kaikki seitsemän kanssaehdokasta saivat yhteensä vähemmän kannatusta kuin Pekka Haavisto yksin vuonna 2012!

Sauli Niinistön suosio kertoo siitä, että hänen kannatuksensa ylittää kaikki perinteiset puoluerajat. Kokoomuslaisten lisäksi todennäköisesti enemmistö SDP:n, Keskustan, Kristillisdemokraattien, Sinisten ja RKP:n äänestäjistä antoi äänensä Niinistölle. Suurimmalle osalle äänestäjistä kyseessä oli luottamuksen antaminen Niinistön presidenttinä tekemälle työlle. Saavutettu mandaatti on nyt todella vahva ja Niinistön on luontevaa jatkaa valitsemallaan linjalla.

Kovinta jälkipyykki on Keskustassa. Matti Vanhasen tulos oli puolueen presidenttivaalihistorian heikoin. Kaiken lisäksi Paavo Väyrynen sai kolmanneksen enemmän ääniä kuin Vanhanen. Väyrynen onkin jo ilmoittanut haastavansa kesän puheenjohtajavaalissa pääministeri Juha Sipilän. Samaan aikaan monet Keskustassa puuhaavat Väyrysen erottamista puolueesta ja vähintään kunniapuheenjohtajuuden poistamista. Kevät tulee näyttämään repeääkö railo Keskustan sisällä vai tiivistääkö Väyrysen vastustaminen puolueen johtohenkilöiden rivejä.

SDP:ssä presidentinvaalit halutaan unohtaa mahdollisimman pian ja nyt puolueen suunnalta vakuutetaan vahvaa tukea Niinistön linjalle. Myös SDP:lle presidentinvaalien tulos oli historian heikoin. Jopa pohjakosketuksena pidetystä Paavo Lipposen tuloksesta valui vielä puolet pois. Koko vasemmiston kannatus oli alle 7 prosenttia.

Laura Huhtasaaren kolmas sija oli perussuomalaisilta kohtuullinen saavutus ja se todennäköisesti terävöittää puolueen oppositiopolitiikkaa eduskunnassa. Vihreiden tulos oli myös hyvä varsinkin suurissa kaupungeissa, vaikka mitään vuoden 2012 vaalien kaltaista Haavisto-ilmiön innostusta ei nähtykään.

Poliittinen lakko , vaalikampanjan avaus vai mitä?

Parasta aikaa Senaatintorilla on käynnissä mielenosoitus aktiivimallia vastaan ja suuri osa Suomen teollisuudesta, satamista ja liikenteestä on tämän päivän lakossa. Valtaosa ihmisistä on kuitenkin töissä, mutta työpaikoille on vaikea päästä ja lapsia on vaikea viedä päivähoitoon. Lakko aiheuttaa niin suuria käytännön ongelmia monille ihmisille ja merkittäviä tuotannon menetyksiä yrityksille, että se tuskin saa laajempaa hyväksyntää yhteiskunnassa. Poliittinen lakko on toki lain mukaan mahdollinen, mutta sen aseen käytössä tulisi olla harkintaa.

Virallisesti kyseessä on SAK:n poliittinen lakko eduskunnan hyväksymää aktiivimallia vastaan. Onko tosiasiassa kyse vasemmiston vaalikampanjan avaamisesta, kuten Sampo Terho väitti vai mistä?

On hyvä katsoa asian taakse. Suomi elää nyt poikkeuksellista nousukautta. Työllisten määrä on kasvanut jo 80000 hengellä. Monilla aloilla ja alueilla on työvoimapula. Ulkomailta tulevien työntekijöiden määrä kasvaa nopeasti ja leviää uusille alueille ja aloille. On tietenkin hyvä asia, että tulijoita on tarvittaessa, jotta talouskasvu ei hyydy työvoimapulaan.

Samaan aikaan Suomessa on kuitenkin iso joukko työttömiä. Monet työttömät asuvat juuri niillä alueilla, jossa on työvoimapula. Eniten avoimia työpaikkoja ja eniten työttömiä on Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Monilla työttömillä on myös ammattinimike sellaisiin töihin, johon koko ajan haetaan työntekijöitä. Kohtaanto-ongelma on suurempi kuin koskaan.

Tässä tilanteessa hallitus ei voi seisoa tumput suorassa, vaan sen on edistettävä Suomessa asuvien työllistymistä. Kuten aina, keinoina voidaan käyttää porkkanaa ja keppiä. Molempia on käytetty ja koko ajan parantuva työllisyystilanne osoittaa, että suunta on oikea. Jos nyt ei saada avoimia työpaikkoja ja työntekijöitä kohtaamaan, niin tehdään mittaamaton virhe. Huonoimmillaan meillä jää kymmeniä tuhansia ihmisiä pysyvästi työelämän ulkopuolelle ja osa heistä syrjäytyy varmasti. Inhimillinen ja taloudellinen hinta on kohtuuton. Me päätöksentekijät emme voi tätä vastuuta tuleville siirtää. Sen vuoksi nyt on muutoksia tehtävä, vaikka muutosvastarinta on kovaa ja palaute rajua. Vastuunkantamista varten meidät on valittu.

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Terveisin Arto

 

 

Comments are closed.