Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina Presidentti Sauli Niinistön avajaispuhe sekä kunta-alan työehtosopimus

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viesti käsittelee valtiopäivien avajaisia, sekä kunta-alan tuoretta työehtosopimusta.

 

Eduskunta aloitti istuntokauden valitsemalla uuden puhemiehistön. Puhemiehen nuija siirtyi Maria Lohelalta Paula Risikolle. Toisen varapuhemiehen paikka siirtyi Kokoomukselta demareille ja siihen valittiin Tuula Haatainen. Kierrossa on vielä merkittäviä tehtäviä. Minun osaltani uudet tehtävät selviävät ensi viikolla. Palaan niihin seuraavassa viestissä.

 

PRESIDENTTI VAROITTI VELKAANTUMISEN VAAROISTA

 

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö varoitti valtiopäivien avajaispuheissaan velkaantumisesta. Niinistö otti unilukkarin otteet ja muistutti elvytyspuheista ”kasvu aikanaan hoitaa velat” ja heti kun talous lähtee nousuun niin puheet kääntyvät moodiin : ”nyt kun varaa lisätä velkoja” ja vaarana on, että velkaantuminen jää hoitamatta. Jos vielä samaan aikaan korot lähtevät nousemaan, niin ollaan taas suurissa vaikeuksissa.”

 

Keynesiläisen talousopin mukaan huonoina aikoina valtion pitää lisätä menojaan eli elvyttää ja hyvinä aikoina laittaa sukanvarteen. Ekonomistit kiistelevät siitä toimiiko keynesiläisyys ylipäätään tämän ajan maailmassa, mutta käytännön politiikassa se on ainakin hyvin vaikeaa toteuttaa. Yleensä toimitaan niin, että huonona aikana elvytetään, mutta hyvänä aikana ei jää rahaa sukanvarteen. Silloin velkaantumisen taso nousee koko ajan ja riskit kasvavat. Näin on käynyt lähes kaikille länsimaille.

 

Taustalla on politiikan laki, jossa poliitikot ovat riippuvaisia äänestäjistä ja monia äänestäjiä miellyttää enemmän joku omassa elämässä tuntuva myönteinen asia, kuin valtionvelan lyhentäminen. On se myönteinen asia, vaikka päivähoitomaksujen alentaminen, uusi tienpätkä omalle kulkureitille tai uusi kansallispuisto. Esimerkkejä on satoja. Jotta maa pidetään raiteillaan, tarvitaan niitä, jotka katsovat isoa kuvaa. Senkin vuoksi presidentin puhe oli jälleen terve muistutus niille, joilla jo sormet poltteli jakaa talouskasvun hedelmät heti kansalle.

 

Korot ovat pitkään olleet matalalla, mutta niiden nousu on todellinen riski. Aika näyttää oliko tämän viikon heilahtelu maailman pörsseissä korjausliike vai merkki korkeasuhdanteen lakipisteensä saavuttamisesta. Suomi tarvitsee vahvaa talouskasvua edelleen, koska tänäkin vuonna otamme budjetissa 3 miljardia lisää velkaa. Velkaantumisen määrä on toki nopeasti pienentynyt, mutta vielä on matkaa siihen, että budjetti saadaan tasapainoon. Ja sen vuoksi ei ole varaa löysätä nyörejä, vaikka kuinka hyviä menokohteita tarjolla olisi.

 

KUNTA-ALAN SOPIMUKSESSA MERKITTÄVÄ KERTAKORVAUS

 

Kunta-alan vaikeat palkkaneuvottelut saatiin eilen päätökseen. Palkkaratkaisu oli pitkälti yleisen linjan mukainen, mutta siihen sisältyy merkittävä kertakorvaus, jolla korvataan lomarahojen määrä-aikaista leikkausta kuntasektorilla.

 

Sopimukseen on kirjattu ehto, joka mukaan kunnissa tulee tehdä tuottavuusohjelma. Ideana lienee se, että yritetään pitää kustannusten nousu hallinnassa. Tuottavuusohjelmaa vastaan työntekijät saavat tammikuussa 2019 kertaerän, jonka suuruus on 9,2 prosenttiin kuukausipalkasta. Esimerkiksi 3000 euron kuukausipalkalla kertaerän suuruus on 270 euroa. Kertaerän laskennallinen kustannus kunnille työnantajana on 135 miljoonaa euroa.

 

Sopimusasetelma oli vaikea ja on tärkeää, että sopimukseen on päästy. Samalla päättyvät ammattiliittojen asettamat ylityökiellot. Päiväkodit, koulut, terveyskeskukset, sairaalat , vanhusten palveluasunnot ja muut elintärkeät toiminnot siis palaavat normaaliin arkeen.

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

 

Comments are closed.