Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheina eduskunnan avajaiskeskustelu sekä Hasanin tapaus

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viestissä käsittelen eduskunnan avajaiskeskustelussa esille noussutta keskustelua työllisyydestä, köyhyydestä ja eriarvoisuudesta, sekä Pirkanmaalla paljon puhuttanutta lukiolaispojat Hassanin tapausta.

 

Omalta osaltani viikko on ollut tärkeä, koska eduskuntaryhmä päätti valiokuntapaikoista loppuvaalikaudelle. Minun päätehtävänä eduskunnassa on tämän vaalikauden lopun toimia suuren valiokunnan puheenjohtajana. Suuri valiokunta käsittelee EU-asiat ja evästää ministerikokoukseen lähtevät ministerit. Lisäksi suuri valiokunta käsittelee ne asiat, joissa valiokunnan mietintö on kaatunut eduskunnan salin käsittelyssä. Viimeksi näin tapahtui joulukuussa alkoholilain yhteydessä.

 

Euroopan Unionissa on esillä todella paljon isoja asioita, kuten Brexit ja siitä seuraavat muutokset EU:n budjettiin ja parlamentin paikkajakoihin, EMU:n kehittäminen, maatalouspolitiikan uudistaminen, ympäristöasiat, yhteisen puolustuksen edistäminen ja sosiaalisen ulottuvuuden vahvistaminen. Lisäksi Suomella on alkamassa oma puheenjohtajakausi 2019 syksyllä ja siihen on valmistauduttava. Mielenkiintoisia ja vaativia tehtäviä on siis edessä.

 

Suuren valiokunnan lisäksi toimin myös jäsenenä perustuslakivaliokunnassa, jossa tämän kevään suuret asiat ovat tiedustelulaki ja maakunta/sote-uudistus. Lisäksi sain kollegoilta luottamuksen toimia loppuvaalikauden Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtajana, jossa on työn alla monet pirkanmaalaiset lobbausasiat liikennehankkeista työllisyyteen, koulutukseen ja kulttuuriin. Näistä tarkemmin myöhemmin.

 

PITKÄ-AIKAISTYÖTTÖMIÄ 30000 VÄHEMMÄN – HALLITUKSEN TYÖ NÄKYY

 

Eduskunnan avauskeskustelussa nousi esille SOSTE:n selvitys tuloeroista. Siinä kiinnitettiin huomiota siihen, että indeksien jäädytykset ovat heikentäneet perusturvan varassa olevien tilannetta. On selvää, että kun valtion taloutta lähdettiin laittamaan oikeille raiteilleen, niin silloin jouduttiin myös tekemään säästötoimia. SOSTE on laskenut, että työttömän peruspäivärahan indeksijäädytysten merkitys on ollut 30 euroa kuukaudessa. Eli siis kun tuki nyt on noin 700 euroa, niin ilman indeksijäädytyksiä se olisi 729 euroa. Kaikkien pienituloisimpien ihmisten, kuten takuueläkettä saavien asemaa on kuitenkin parannettu.

 

Olennaista on kuitenkin se, että hallituksen onnistunut talous – ja työllisyyspolitiikka on nostanut kymmeniä tuhansia ihmisiä pois köyhyydestä. Tällä hetkellä on 74000 ihmistä enemmän töissä kuin kolme vuotta sitten. Pitkä-aikaistyöttömien määrä on 30000 pienempi kuin vuosi sitten. Tämä on erittäin merkittävää ja se näkyy monien perheiden arjessa elämänlaadun paranemisena.

 

HASANIN TAPAUS PUHUTTAA – PITÄISIKÖ HUIPPULAHJAKKUUKSILLE OLLA OMA VÄYLÄ?

 

Pirkanmaalla on paljon puhuttu 20-vuotiaan Hasan Khademin tapauksesta. Hän on afganistanilainen turvapaikanhakija, jonka oppimistulokset Kalevan lukiossa ovat hämmästyttäviä. Opettajat kertovat, että eivät ole nähneet aiemmin yhtä motivoitunutta opiskelijaa, jonka Suomen kielen osaaminen on myös erinomainen. Koulutaustaa kotimaassaan Hasanilla on vain vähän.

 

Hasan on hakenut turvapaikkaa Suomesta ja päätösprosessi on kesken. Turvapaikkapäätöksessä ratkaiseva asia on hakijan turvallisuusuhka kotimaassa, ei siis integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Hasan voi kuitenkin hakea oleskelulupaa opiskelun perusteella, mutta hän tarvitsee vakuutuksen, joka kattaa mahdolliset lääkekustannukset Suomessa. Tämän luvan saaminen on oman byrokratiansa takana.

 

Hasanin tapaus pistää kysymään pitäisikö Suomen lainsäädännön toimia siten, että poikkeuksellisen hyvin Suomeen integroitunut, kieltä oppinut ja opinnoissa menestynyt henkilö saisi luvan jäädä Suomeen ja saisi jonkin stipendin välittömien kulujen kattamiseen. Tällaisia järjestelyitä on monissa maissa. Suomi tarvitsee maailmalta huippuosaajia tänne ja sen vuoksi on hölmöä, jos jo maahan integroituneita huippuosaajia lähetetään maasta pois.

 

EUROOPPA – ASIAA KOSKARIN LINKOSUOLLA HUOMENNA KLO 12

 

Huomenna MEP Henna Virkkunen ja me Pirkanmaan kokoomuslaiset kansanedustajat olemme tavattavissa Linkosuon kahvilassa 12-13. Tervetuloa keskustelemaan Euroopan, Suomen ja Pirkanmaan asioista kahvikupin äärelle!

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

Comments are closed.