|
11.9.2018

Arto Satosen viikkoviesti – viikon aiheena OECD:n tuore maaraportti

Tämän viikon viesti keskittyy OECD:n tuoreeseen Suomen maaraporttiin ja sen politiikkasuosituksiin. Raportin saama huomio on jäänyt varsin pienelle mediassa suhteessa sen merkitykseen. Raportti julkaistiin tällä viikolla ja sen esitteli eduskunnalle OECD:n varapääjohtaja, ex-pääministeri Mari Kiviniemi. Viestin lopussa kutsu keskustelemaan Sastamalan keskustan kehittämisestä ensi maanantaina.

BRITTILÄINEN YLEISTURVA PERUSTULON SIJAAN

Raportin vahvinta osaa on analyysi sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta. Raportin laskuesimerkit osoittavat, että Suomelle soveliain olisi Iso-Britannian Universal Creditin tapainen järjestelmä. Siinä yhdistetään erilaisia tukia yhdeksi tueksi, pidetään kiinni vastikkeellisuudesta ja tuet on yhteen sovitettu työtuloihin siten, että jokainen työllä tienattu euro nostaa myös käteen jäävää tuloa. Järjestelmän käyttöönotto edellyttää kansallista tulorekisteriä, mikä on tulossa Suomessa käyttöön vuonna 2019.

OECD:n raportti ampuu alas perustulon. Vastikkeellinen yleistuki poistaa perustuloa tehokkaammin köyhyyttä ja järjestelmän kustannukset pysyvät kurissa. Perustulo sen sijaan on tehoton järjestelmä. Jos perustulon taso on matala, niin se on epäinhimillinen niille ihmisille, jotka eivät onnistu työllistymään. Jos taso taas on korkea, niin se tulee kalliiksi kansantaloudelle ja pahimmillaan kannustaa siirtymään kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön, mikä ei tietenkään ole järkevää.

Raportista selviää myös kiistaton tarve uudistaa sosiaaliturvaa, koska progressio pienillä työtuloilla on Suomessa toiseksi korkeinta maailmassa Tanskan jälkeen. Tanskassa onkin käytössä hyvin voimakas aktivointi. Työttömyysturvan ehtona on viime kädessä yhteiskunnan hyväksi tehtävä työ tai vapaaehtoistyö, jos muuta työtä ei löydy. Tämä on katsottu siellä välttämättömäksi, koska esimerkiksi osa-aikatyö lisää vain hieman tuloja suhteessa työttömyysturvaan. Sama ongelma on myös Suomessa.

OECD:n raportti kiinnittää huomiota myös mm. työn verotuksen keventämiseen eli ns. verokiilan pienentämiseen, kansainvälisesti kilpailukykyiseen yritysverotukseen, perhe-etuuksien uudistamiseen ja sote-uudistuksen eteenpäin viemiseen.

OECD:n analyysi on erittäin punnittua tietoa, koska se sisältää runsaasti myös kansainvälistä vertailua Suomeen rinnastettavissa maista. Ne kannattaa ottaa hyvin vakavasti. Todennäköisesti nämä uudistukset toteuttamalla voitaisiin sekä edistää talouskasvua ja työllisyyttä, vahvistaa julkista taloutta ja vähentää köyhyyttä.

Tältä kalvosarjalta löydät OECD:n maaraportin keskeiset tiedot: http://www.oecd.org/finland/economic-survey-finland.htm

Sastamalan keskustan kehittäminen: Autot torille vai torin laidalle?

Tervetuloa keskustelemaan Sastamalan keskustan kehittämisestä SASKY:yn , Ratakatu 36 ensi maanantaina 5.3. Klo 18 . Paikalla Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi ja Vammalan yrittäjien puheenjohtaja Jari Moisio. Aiheena erityisesti torialueen pysäköinti ja kehittäminen. Nähdään maanantaina!

Viikonlopputerveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.