|
11.9.2018

Arto Satosen viikkoviesti – 15 vuotta kansanedustajana

Arvoisa lukija,

Huomenna tulee täyteen 15 vuotta kansanedustajana.

Muistan kuin eilisen päivän sen illan Ellivuoressa, kun meidän huikea kampanja johti valintaani vuoden 2003 eduskuntavaaleissa. Mukana Ellivuoressa oli iso joukko kampanjassa mukana olleita ja meillä oli ilo ylimmillään, vaikka Kokoomus ne vaalit hävisikin. Monet vuoden 2003 kampanjaan osallistuneista ovat olleet mukana kaikki nämä vuodet. Iso kiitos siitä.

VUODET EDUSKUNNASSA OVAT VIERINEET NOPEASTI JA TEHTÄVÄT VAIHTUNEET

Ensimmäisellä kaudella aloitin perustuslakivaliokunnasta ja nyt päädyin sinne takaisin, kun käsittelyssä ovat kevään suurimmat asiat: tiedustelulaki ja sote-uudistus. Ensimmäisen kauden aikana tulin myös jäseneksi työelämä-ja tasa-arvovaliokuntaan ja seuraavalla kaudella sen puheenjohtajaksi, toistaiseksi ainoana ei demarina Suomen historiassa. Työelämäkysymyksistä on tullut minun bravuurialani ja olen jo kaksissa hallitusneuvotteluissa ollut niissä Kokoomuksen neuvottelijana. Ne asiat kiinnostavat yhä.

Toisella kaudella aloitin myös maa-ja metsätalousvaliokunnan jäsenenä, jossa olen ollut kaikkineen kolmella vaalikaudella. Ne asiat ovat tärkeitä Pirkanmaan laajalla maaseudulla ja kotimaisen elintarviketuotannon puolustaminen on aina isänmaan asia. Vähän aikaa ehdin toimia myös Kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnan puheenjohtajana.

Kolmannella kaudella aloitin liikenne-ja viestintävaliokunnan puheenjohtajana, mikä oli minulle silloin uusi alue. Samalla saralla sain myöhemmin jatkaa YLE:n parlamentaarisen työryhmän puheenjohtajana ja tälläkin hetkellä toimin YLE:n hallintoneuvoston varapuheenjohtajana. Liikenneasioihin perehtyminen on erittäin tärkeää kaikille kansanedustajille, koska sillä sektorilla on jatkuvasti edunvalvontatyötä.

Sitten tie vei eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi ja hetkeä myöhemmin puheenjohtajaksi sisäpolitiikan ytimeen Stubbin hallituksen ja Sipilän hallituksen alkukaudella. Silloin tuli tutuksi myös Suomen Pankin pankkivaltuusto, joka oli kansantaloustieteen opettajalle hyvin mielenkiintoinen tehtävä.

Niistä tehtävistä jatkoin eduskunnan varapuhemieheksi eli suuren salin nuijan varteen johtamaan istuntoja ja vetämään kyselytunteja. Uusia mielenkiintoisia tehtäviä aukesi helmikuussa, kun siirryin EU-asioista vastaavan suuren valiokunnan puheenjohtajaksi. Kun aikoinaan opiskelin Lapin Yliopistossa professori Esko Antolan johdolla EU-asioita, niin voin viimeinkin sanoa päätyneeni koulutusta vastaaviin tehtäviin.

PÄIVITTÄISTÄ TYÖTÄ KOTISEUDUN KEHITTÄMISEKSI

Kaikkina näinä vuosina on tietenkin lobattu ahkerasti koko Pirkanmaan, Tampereen seudun ja kotikunnan asioita. Asioiden kirjo on ollut valtava. Milloin on taisteltu työpaikkojen, maaseudun elinvoiman, keskuskaupunkien kehittämishankkeiden, koulutuspaikkojen, terveydenhoidon, kulttuuri – ja liikuntarahoituksen tai liikennehankkeiden ja muun infrarahoitusten puolesta.

Nyt toimin kolmatta kertaa Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtajana, joten tämä edunvalvonta työ jatkuu aktiivisena. Asiat vaihtuvat, mutta Pirkanmaan puolesta ollaan hereillä koko ajan. Sen työn edellytyksenä on hyvä yhteistyö kollegoiden kanssa ja jatkuva yhteydenpito pirkanmaalaisiin toimijoihin yrityksissä, julkishallinnossa ja yhdistyksissä.

KAKKU LEIVOTAAN YHDESSÄ

Eduskuntatyössä on voinut vaikuttaa moneen. Suuria hetkiä ovat olleet ne, kun oma lakialoite on mennyt läpi. Se on mahdollista vain, kun saa asialleen kollegoiden laajan tuen. Näin kävi omaishoitajien hoitovapaassa, jolla helpotettiin työssä olevien omaishoitajien mahdollisuutta jäädä hoitamaan läheistään. Vuosia ajoin myös läpi ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuja, koska olin asiaan törmännyt jo ammattikorkeakouluopettajana. Nyt nekin ovat käytössä ja maksavia opiskelijoita virtaa Suomeen erityisesti Aasiasta.

Edustajavuodet eivät toki ole olleet pelkästään ruusuisia. Vaikeinta oli silloin, kun Suomi vuoden 2008 syksyn lamasta alkaen vain vajosi ja vajosi ja tuntui, että emme kykene tekemään mitään, koska mistään saavutetuista eduista ei oltu valmiita tinkimään, vaikka maailma ympärillä romahti. Silloin en voinut olla hiljaa. Kirjani ” Hyvinvointiyhteiskunnan pelastus-oppi” oli hätähuuto siihen tilanteeseen. Teesien tultua julki olin parin päivän ajan Suomen haukutuin poliitikko, mutta sainpa sanottua. Tällä vaalikaudella on otettu ryhtiliikettä oikeaan suuntaan ja myös monet tuossa kirjassa esille nostetetut asiat ovat toteutuneet.

Koko eduskuntaurani ajan olen ollut enemmän kiinnostunut kakun leipomisesta, kuin sen jakamisesta. Tulen aina huonolle tuulelle, kun joku esittää ideaa, jolla varmasti menetetään suomalaista kilpailukykyä, yrittäjyyttä ja työpaikkoja. On se sitten kuuden tunnin työpäivä tai kilpailijamaita tiukemmat tai jäykemmät normit.

Populismin nousu on vaikuttanut paljon myös omaan ajatteluuni. Niin paljon, että halusin siitä myös kirjoittaa. ” Työn linja” ilmestyi viime keväänä pohjautuen niihin asioihin, jotka ymmärsin olevan Donald Trumpin vaalivoiton, Brexitin ja muiden populistien vaalimenestyksen takana. Nytkään en voinut olla hiljaa, enkä voi.

VIERIVÄ KIVI EI SAMMALOIDU

Näiden 15 vuoden jälkeen haluan edelleen jatkaa politiikassa. Haluan jatkaa siksi, että Suomea on uudistettava, jotta se voi olla jatkossakin hyvinvointiyhteiskunta meille kaikille. Yrittäjyydelle on annettava enemmän mahdollisuuksia, työtä ja sosiaaliturvaa on yhdistettävä, ahkeruudesta on palkittava ja ihmiset on pidettävä osallisena. Tukien maksaminen terveille ja työkykyisille ihmisille kotiin ei ole välittämistä, vaan syrjäyttämistä. Jokaisella on oltava mahdollisuus antaa oma panoksensa yhteiseksi hyväksi. Yhteiskunta, jonka monet kokevat omakseen, ei koskaan alistu populismille.

Seuraavan vaalikauden suuri asia ei ole sote-uudistus, vaan sotu-uudistus. Sosiaaliturvan ja työtulojen yhdistäminen siten, että työnteko kannattaa aina. Johdan Kokoomuksen valmistelua sosiaaliturvan uudistamisessa. Sitä haluan olla tekemässä seuraavassa eduskunnassa. Sen vuoksi olen ehdolla vuoden 2019 vaaleissa. Vierivä kivi ei sammaloidu. Paloa yhteisten asioiden hoitamiseen isänmaan hyväksi on yhtä paljon kuin 15 vuotta sitten.

Kiitos kaikille mukana olleille ja yhteyttä pitäneille näistä vuosista, katse kohti tulevaa!

Haluankin kutsua Sinut lauantaina 17.3. klo 9-12 Vammalan torille ja maanantaina 19.3. klo 14-15 Tampereen kauppahalliin kahvila Anitaan muistelemaan näitä vuosia ja keskustelemaan tulevasta!

 

Tervetuloa!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.