|
11.9.2018

Arto Satosen viikkoviesti – EU-huippukokous

Arvoisa lukija,

Tässä tulee kevätkauden viimeinen viesti. Eduskunnan kevätkausi on päättynyt. Toki sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa vielä ensi viikon ja johtamani suuri valiokunta kokoontuu myös käsittelemään EU-huippukokouksen ratkaisuja

Tämän viikon suuri uutinen on maailman johtajien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä 15.7. Kun tapaamispaikaksi valikoitui Helsinki, niin se kertoo presidentti Sauli Niinistön erinomaisista henkilökohtaisista suhteista molempiin valtion päämiehiin.

Viikon sisäpoliittinen uutinen oli sote/maakunta-ratkaisun uusi aikataulu. Asian käsittely eduskunnassa menee syyskaudelle. Näillä näkymin valmista on loka-marraskuussa. Maakuntavaalit järjestettäneen eurovaalien yhteydessä 26.5.

Maakuntahallinto käynnistyy vuoden 2021 alussa. Valinnanvapauden osalta maakunnat saavat esittää alkamisaikaa valtioneuvostolle. Pirkanmaan osalta näyttää selvältä, että aloitetaan heti 2021 eli sekä maakuntahallinto, että uusi sote alkaa samaan aikaan, mikä on hyvä asia.

 

HUIPPUKOKOUKSESSA ETSITÄÄN RATKAISUJA MAAHANMUUTTOON

Euroopan Unionin päämiesten kokous on parasta aikaa käynnissä. Suurin huomio kiinnittyy maahanmuuttoon, vaikka listalla on myös EMU:n kehittäminen.

Maahanmuutto on ollut pitkään ratkaisemattomassa tilassa. Vuoden 2015 turvapaikkahakija-aallon aikana Dublin-järjestelmä menetti merkityksensä. Monet maat ovat sulkeneet rajat omilla päätöksillään. Samalla paine on kohdistunut entistä voimakkaammin etelä-Euroopan maihin, jotka aiemmin olivat lähinnä läpikulkumaita.

Ihmisten salakuljetusta yli Välimeren on toki saatu hillittyä ja tulijamäärät ovat vähentyneet. Kesällä on kuitenkin odotettavissa jälleen enemmän pyrkijöitä Eurooppaan. Matka on edelleen vaarallinen tulijoille ja hukkuneita on ollut vuosien varrella paljon.

Asia on juuri nyt EU pöydällä erityisesti Italian ja Saksan ansiosta. Italia haluaa ehdottomasti, että Välimereltä tulleet henkilöt eivät jää vain Italiaan, vaan jaetaan ympäri Eurooppaa. Jos näin ei tapahdu, Italia sulkee omia rajojaan, kuten se on jo tehnytkin uuden sisäministeri Salvinin aikana.

Saksassa puolestaan käydään vuoden 2015 jälkinäytöstä. Baijerilainen CSU puolue ei silloin saanut sulkea rajojaan ja nyt CSU:n tuesta riippuvainen Merkel on pakotettu kuuntelemaan sisäministeri Seedorfin vaatimuksia. CSU on hallinnut Baijeria vuosikymmenet, eikä halua riskeerata tulevia osavaltiovaaleja liian löysällä maahanmuuttopolitiikalla. Jos Saksa laittaa rajat kiinni, niin se asettaa Etelä-Euroopan vaikeaan tilanteeseen. Yhtälö ei ole helppo.

Yhtenä keinona on esitetty turvapaikanhakijoiden kokoamista vastaanottopisteisiin. Vastaanottopisteitä on suunniteltu sekä unionin sisälle että unionin rajojen ulkopuolelle esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan. Vastaanottopisteistä olisi mahdollista hakea turvapaikkaa, jolloin siihen oikeutetut henkilöt saisivat turvapaikan maasta, joka on sitoutunut vastaanottamaan turvapaikan saaneita. Todennäköisesti vain murto-osa hakijoista olisi oikeutettu turvapaikkaan. UNHCR on haluttu yhteistyöhön varmistamaan ihmisoikeuksien toteutuminen vastaanottopisteissä. Järjestelyillä halutaan vähentää myös ihmissalakuljetusta ja erittäin vaarallisia Välimeren ylityksiä. Huippukokous hakee ratkaisua asiaan!

Hyvää kesää toivottaen!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.